Сега четете
Да укрепим стомаха и панкреаса през есента

Да укрепим стомаха и панкреаса през есента

стомаха и панкреасаЗа да се справим със суровата храна, имаме нужда от силен храносмилателен огън. Някои суровоядци страдат от минерални дефицити, повишена киселинност, газове, загуба или покачване на килограми. Ако суровата храна не е сдъвкана добре, се отделят по-малко ензими от панкреаса. При това в червата протичат ферментационни процеси, с ферментация на дрожди и образуване на отровни вещества.

Това води до увреждане на черния дроб и кисели изпражнения. При здравия човек изпражненията са почти без миризма. На стомаха действат добре храните с жълт цвят, сладък вкус и приятен аромат, които стимулират отделянето на стомашни и храносмилателни сокове. Важно е да сме спокойни и хармонични, когато се храним и да не бързаме. Неспокойствието, гневът, кариеризмът и прекалената чувствителност изтощават стомашната енергия.

При проблеми със стомаха са полезни храни с жълт и оранжев цвят като моркови, тиква, картофи, ябълки, круши и др. Стомахът е най-активен между 7 и 9 часа сутрин, когато е обичайното време за закуска. Ако тогава се появят болки или това е времето на хроничните оплаквания, това е признак, че стомашната енергия е слаба. Вечерта и през нощта значително намалява производството на стомашна киселина и жлъчка, затова късното хранене вечер и нощем е нездравословно, влияе негативно на съня и предразполага към заболявания. Ако се храним вечер след 19 часа, когато стомахът е най-слабо активен, храната не се усвоява правилно и започва процес на ферментация.

Далакът е орган, свързан с имунната система, кръвта и кръвоносната система. Според китайската медицина далакът е органът – разпределител на течностите в организма. Той разпределя водата в органите и съединителната тъкан, докато бъбреците изхвърлят излишните течности и отпадни вещества. Натрупването на вода в тъканите – отоците са свързани с функцията на далака. Слабата съединителна тъкан също се дължи на слаб далак. Често в организма има неравномерно разпределение на отпадъчните вещества, което може да се прояви като целулит. В тези участъци са ангажирани имунните клетки и лимфните възли. В тях има белтъчни отлагания, които се свързват с водата и се образуват отоци.

Образуването на отоци води до усещане за напрежение, натиск, главоболие, мигрена, засягане и възпаляване на мускули и стави. Дори при млади хора често разпространено е образуването на отоци. Торбички на очите при ставане сутрин, могат да са свързани с консумация на определени храни на вечеря като силно протеинови и сурови храни. Възможно е някоя от тези храни да действа като алерген и затова да има отоци сутрин. Далакът е най-активен сутрин между 9 и 11 часа, той помага за образуването на храносмилателни ензими. Той захранва мозъка с енергия, затова това време на деня е най-подходящо за учене.

Увреждащи за далака са недоволството, тревогите, задържаните емоции, храните с бяло брашно. Укрепващи са жълтият цвят и откровеността. Полезни за далака са горчивите вещества и растения като ендивия, цикория, къдрава салата. Панкреасът има важни роли като секреция на хормони и храносмилателни ензими. Произвежда храносмилателни ензими за разграждане на въглехидратите – амилаза, трипсиноген и химотрипсин за разграждане на протеините и липаза за разграждане на мазнините. Тези ензими се отделят в дванадесетопръстника откъдето в тънкото черво приключва разграждането и започва абсорбцията на хранителните вещества.

Вижте и

Отделно панкреасът има ендокринна функция като произвежда хормоните инсулин и глюкагон. Инсулинът регулира нивото на глюкозата в кръвта, а неговия дефицит води до диабет. Инсулинът е важен за храненето на клетките и за транспорта на хранителни вещества към тях. Глюкагонът при понижаване нивото на кръвната захар, стимулира чернодробните клетки да превърнат гликогена в глюкоза, която се отделя в кръвния поток. Панкреатичният сок съдържа бикарбонати, които неутрализират киселинността на храната, която идва от стомаха. При нарушение в панкреаса може да има образуване на газове, подут корем, нарушено храносмилане, диария, отслабване на тегло, предразположеност към алергии към храни, газове, които притискат диафрагмата и това може да доведе до нарушения в сърдечната функция. Обилното хранене с много белтъчини затруднява панкреаса.

Липсата на цинк също така нарушава производство на ензими и инсулин. Панкреасът е активен между 9 и 11 часа преди обяд, тогава се произвежда панкреасния сок, който осигурява необходимите ензими за обяда. Увреждащи за панкреаса са егоизма, липсата на вяра, продукти от бяло брашно, наличие на геопатогенни зони в спалнята. Укрепващи са жълтия цвят и храните с горчиви вещества. Полезни са всички горчиви салати, брюкселско зеле карфиол, сладки кестени и кестеново брашно.

Източник: puls.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре