Сега четете
БНТ започва рубрика за българското европредседателство

БНТ започва рубрика за българското европредседателство

Нова рубрика на БНТ1 в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Европа на скорост култура“ ще ни представя културната политика във всяка една държава от общото ни семейство. Първото издание тази сутрин беше посветено на Великобритания.

Как европейските държави подпомагат творчеството и кои са най-значимите събития в света на изкуството? Какво е икономическото изражение на културата и възможно ли е България да се поучи от добрите примери? Отговорите на тези въпроси ще търсим както с дипломати и експерти, така и събирайки впечатленията на нашите зрители от културната програма на Стария континент.
Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1: В един момент, в който политиците се изкушават да говорят за това на колко скорости се движи Европа. В дните на предизвикателство, на дебатите за интеграция и разделение, Европа има една уникална възможност и това е нейното общо движение в една скорост и това е скоростта на културата. Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България: Чудесно е, че точно обществената телевизия се е захванала с този формат, защото някак си този тип целенасочено говорене и информиране на българските граждани за това каква е културата на всички тези 28 страни-членки, като че ли липсва за момента.
Великобритания е първата страна, към която насочихме поглед. Освен със средства от държавния бюджет, тя подпомага своята култура със средства от Националната лотария. Предвидени са данъчни облекчения за меценатите, а входът в музеите е безплатен. Важна е и ролята на обществената телевизия ВВС за разпространението на британската култура по света.
Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Културата не трябва да бъде съсредоточена само в столицата. Тя трябва да бъде разпространена, така че всяко поколение в Обединеното кралство да има досег с нея.
Следващата седмица ще ви запознаем с културните политики в Белгия.

Източник: bnt.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре