rodinoznanie-675x445Български училища в странство го свалят безплатно по интернет, у нас също се разпространява без париИзлезе от печат учебникът по Родинознание, написан от екип от специалисти под ръководството на директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов . Той е в тираж от 5000 бройки и ще се разпространява безплатно на хартия и в електронен вариант, благодарение на финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска памет.

„Ще продължим с работата по учебника, предстои да се издаде и Учебник по история за горните класове“, сподели той.„Българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите „български“ учебници по история се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти. Опитах се да направя каквото беше по силите ми, за да спра този процес – срещах се с министри и депутати, писах писма до медии, правих протести. Резултатът, като изключим вдигнатия шум, беше нулев.

Затова реших да напиша учебник по Родинознание, споделя идеята си Костадин Костадинов.Новиятучебник, все още не е одобрен от Министерството на образованието и науката, но интересът към него е огромен от страна на родители, учители и директори на училища. Само дни след като излезе от печат, заявките надхвърлят 200 000, а в момента се подготвя  преиздаването му, заедно с допълнителни помагала, Много от желаещите да получат учебникът, споделят, че ще го използват, за да обучават децата си по него вкъщи.

Интерес към учебника има и от българскитеучилища в чужбина.„Учебникът няма за цел да създава някакво хипертрофирано национално самосъзнание, да създава едва ли не някакъв грандиозен национален дух у децата, не, просто ще представя българската история такава каквато е.

Да, ще казва, че по време на турското робство българският народ е бил на прага на своето физическо и духовно оцеляване; да, ще казва, че по времето на цар Симеон, и не само тогава, България е една от великите сили в Европа и една от най-могъщите страни в света, нещо, което го няма в учебника; да, ще казва, че ние, българите сме дали писменост горе-долу на 1/6 от територията на света; да, ще казва, че България е държава на повече от 14 века, която е най-старата в Европа и носи едно и също име от основаването си досега, което също не го пише; да, ще пише, че ние, българите, сме създатели на една от 12-те цивилизации в човешката история и това не са го казали българските учени, а един от най-добрите световни културолози Арнолд Тойнби.“, коментира съдържанието на учебника Костадин Костадинов.