Причините, за да не се постига разбирателство на тристранния съвет са много. Това заяви Кирил Домусчиев в предаването „Още от деня“ и обясни, че, за да отчита правителството добро икономическо състояние, значи индустрията си е свършила работата.

По думите му огромният ръст, който се наблюдава по отношение на средната работна заплата е именно резултат от търсенето на работна ръка от бизнеса.

Той коментира, че минималната работна заплата трябва да се определя по формула и в този случай бизнесът не би имал възражения. Обясни, че има индустрии, в които производителността на труда е по-ниска и те не могат да бъдат конкурентни с това изкуствено увеличение.

Той подчерта, че синдикатите са се отказали от договорката минималната работна заплата да се определя по формула и обясни, че според него не е нормално всяка година тя да се формира под натиска на синдикатите.

Домусчиев обясни и че несъгласието с вдигането на осигурителните прагове е знак на протест срещу синдикатите и желанието им да определят всичко без логика или конкретна формула. Поясни още, че класове няма никъде в ЕС

Според него трябва да се постигне баланс на различни фактори, като минималната работна заплата трябва да бъде до 45% от средната работна заплата за страната.

Изрази мнение, че колкото по-малко е участието на държавата в икономиката, толкова е по-добре.

Той коментира и обвиненията отправени към него за БМФ. Заяви, че сделката по приватизацията е била много тежка. Обясни, че е придобил предприятието по времето когато фрактовия пазар е бил в своя пик, но няколко месеца след това той се е сринал. Той изтъкна, че ангажиментите по приватизационната сделка за били много тежки и са започнали да си противоречат, а това е довело до ситуации на безизходица. Беше категоричен, че действията му са изрядни и за всички нарушения е платил санкциите по договора. Допълни, че няма никакви притеснения относно отправените към него обвинения.

Домусчиев заяви, че 90% от твърденията на Валери Симеонов са неверни и поради тази причина той ще съди вицепремиера. По думите му, със своите твърдения Симеонов се опитва да влияе на решенията на съда.

В заключение Домусчиев изрази съмнения, че Симеонов има подбуди да го атакува и изясни, че той е платил пълната сума по сделката, а освен това за последните 5-6 год. са инвестирани над 500 млн. лв. в предприятието, което показва, че има желание да го развива.

БНТ1, „Още от деня”