Днес в заведението има всякаква меморабилия на Хемингуей, включително и негова бронзова статуя в цял ръст.

Днес в заведението има всякаква меморабилия на Хемингуей, включително и негова бронзова статуя в цял ръст.

Знаменитият бар-ресторант в Хавана „Флоридита”, който е бил любимо убежище на писателя Ърнест Хемингуей, в петък отбеляза 200-ния си рожден ден.

„Флоридита”, разположена в Старата Хавана, отваря врати през 1817 година под названието „Ла пиня де плата” („Сребърният ананас”). През 1928 година великият писател и журналист Ърнест Хемингуей посещава за първи път бара и се влюбва в него от пръв поглед.

Там той вкусва за първи път и коктейла „Дайкири”, който по-късно се превръща в най-любимото му алкохолно питие. Нобеловият лауреат и носител на „Пулицър” толкова често отмаря в заведението с „Дайкири”-то си, че барманите дори създават в негова чест нов коктейл, наречен „Папа Добле” – реално „Дайкири”, но с двойна доза бял ром и с изстискан сок от грейпфрут вместо чист захарен сироп (тъй като Хемингуей е страдал от диабет – бел. авт.). И макар и класическото „Дайкири” да съдържа само бял ром, лайм и захарен сироп, „Флоридита” предлага цели 17 разновидности – например ягодово, бананово, ментово, с кафе, с манго или пък с кокос. Освен това в менюто е включена и детска (неалкохолна) версия на напитката.