Сега четете
Законът за радиото и телевизията, исковете за клевета… Кои са проблемите на свободата на словото?

Законът за радиото и телевизията, исковете за клевета… Кои са проблемите на свободата на словото?

joteva agov onmairГостите на „България сутрин“ – журналистите Бетина Жотева и Асен Агов посочиха основния проблем в казуса, като обясниха: „Не може закон (Законът за радиото и телевизията, бел.ред), който е правен преди 22 години, когато имаше два държавни канала, да бъде валиден и сега, когато имаме 102!“

Освен закона, Асен Агов отбеляза и че въпросът с исковете за клевета – Гражданският процесуален кодекс, Гражданският кодекс също трябва да бъдат променени, за да може всяка страна да се чувства защитена.

По думите му исковете трябва да са с много висока цена, за да може всеки участник да си направи сметка, когато се пуска непотвърдена информация или преднамерено се оклеветяват хора.

Според Бетина Жотева колегията журналисти си е позволила да измени на фундаменталните принципи на професията.

„Медиите започнаха да обръщат твърде голямо внимание на корпоративните и политическите интереси. Беше забравено първото правило – да се дават всички гледни точки по един проблем. Това важи както за гостите в студиото, така и при правенето на отделните репортажи“, категоричен е членът на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

Гостите на Bulgaria ON AIR смятат, че натиск над журналисти е имало преди и малко след 10 ноември 1989 г., когато някои правителства са си позволявали заплахи, но са уверени, че трябва да има резистентност към такъв тип поведение, без значение откъде идва то.

Бетина Жотева и Асен Агов коментираха и събитията в Каталуния, която гласува за своята независимост от Испания.

Агов попита „Какъв е българският интерес?“

Вижте и

„Каталунците стават независими, подават молба за членство в Европейския съюз и се нареждат на опашката заедно със Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Как реагира България? Гласува „За“ или „Против“?

От другата страна Жотева нарече твърденията на испанските медии, че 90% от населението на Каталуния подкрепя независимостта „абсолютна лъжа“.

„90% от 42% гласували подкрепят независимостта, което е коренно различно. В абсолютни цифри цялата област има 7,5 млн. жители. От тях са гласували 2,2 млн., от които 90% подкрепят излизането от Испания. Аз не съм чула думата на останалите 5 млн., които не са гласували“, уверено заяви журналистът.

Бетина Жотева е убедена, че данните, които се изнасят са манипулирани и добави към твърденията си думите „пропаганда“ и „чужда намеса“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре