Църквата "Св. Николай" в Анталия

Църквата “Св. Николай” в Анталия

В по-подробна информация за историческата находка обаче турските изследователи излизат с шокираща версия, че известните в целия християнски свят мощи на Св.Николай в италианския град Бари са… фалшификат. Според археолозите, те били на друг човек, съобщава The Guardian.

Учените с помощта на георадари са намерили добре съхранен древен храм под църквата “Свети Николай” в турския град Демре (построен върху развалините на Мира, където според християните е живал светецът), а също така и камера, в които е тялото на светеца.

Изследователите засега нямат достъп до останките, защото при разкопките може да бъдат повредени каменните барелефи и мозайки. Но те твърдят, че скоро ще успеят да се доберат и до самия гроб, надявайки се там да открият нетленното тяло на светеца.

Много учени смятат, че Свети Николай е погребан в църквата в Демре през 343 г. от нашата ера, а през XI век неговите останки са били нелегално откарани от моряци и търговци в италианския град Бари, където е построена и базиликата, носеща неговото име.

Мощите на св. Николай в базиликата в Бари

Мощите на Св. Николай в базиликата в Бари, пред които се кланя християнският свят

Турските археолози обаче са уверени, че тялото е подменено. Те твърдят, че мощите на истинския Николай Чудотворец са останали в Демре, а похитените кости италианцине са взели от съседен гроб и те принадлежали на неизвестен свещеник.

През май т.г. мощите на Свети Николай бяха пренесени от Бари в Москва. Над 1,5 млн. вярващи православни се поклониха пред тях в храма “Христос Спасител”, защото никой досега не е оспорвал автентичността им.

Саркофагът с мощиге та Св. Николай

Саркофагът с мощите на Св. Николай

Свети Николай е свещеник, който е живял през III-IV век от нашата ера и е почитан от християните като чудотворец. Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, да продаде дъщерите си дори. Но светецът не позволил това да стане.

Една нощ разореният получил неочакван дар — кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла тя добре. После получил нов дар — кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После — за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях.

Сигурно оттогава почитат Св. Николай като закрилник на имота и парите. Веднъж той тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето.

Оттогава трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците. Легендата от 4-ти век разказва, че той тайно раздавал подаръци на бедни семейства с деца. От там идва и коледната традиция да се връчват подаръци от негово име. Именно Св. Николай е праобраз на Санта Клаус.