historyПрез 1582 г. Италия, Полша, Португалия и Испания въвеждат Григорианския календар. 1683 г. – първите немски заселници в Америка, водени от Даниел Пасториус и Йохан Келпиус, основават Джърмантаун в днешния щат Пенсилвания. 1600 г. във Флоренция се състои премиерата на операта “Евридика” от Джакопо Пери. Това е най-ранната запазена опера. Музиката към нея е на Джулиано Кацини. 1829 – г. – построеният от Джордж Стивънсън парен локомотив “Ракета” извършва първото си пробно пътуване от Манчестър до Ливърпул.

1889 г. – в Париж отваря врати световноизвестното кабаре “Мулен Руж” (“Червената мелница”). 1927 г. – в Ню Йорк се състои премиерата на филма “Певецът на джаз” (“The Jazz Singer”) на компанията “Уорнър Брадърс” – първият пълнометражен филм с диалози. 1966 г. – синтетичният наркотик LSD е официално обявен като незаконен в САЩ. Lysergic acid diethylamide е мощно психо-активно вещество, което спада към групите на халюциногените и ентеогените. Прецз 1979 г. – папа Йоан Павел II става първият папа, посетил Белия дом. Той е приет от американския президент Джими Картър. На 6 октомври умират: Фердинанд Паул Вилхелм Рихтхофен – германски географ и теолог и умира Огюст Беернар.
2015 г.
Нобеловата награда за физика за 2015 година се присъжда на японеца Такааки Каджита и канадеца Артър Макдоналд за откриването на неутринни осцилации показващи, че неутриното има маса.
2014 г.
Нобеловата премия по физиология или медицина е присъдена на Джон О’Кийф, Мей Брит Мосер и Едуард Мосер за изследване на клетъчната биология на главния мозък.
2013 г.
За министър-председател на Сомалия е назначен Абди Фарах Ширдон Саид.
2012 г.
При вълнения в Египет загиват 34 човека, а над 200 са ранени.
2011 г.
В Япония започва съдебен процес срещу един от най-влиятелните политици – бившия генерален секретар на Демократическата партия на Япония Итиро Одзава за присвояване на 5 милиона долара от политическия фонд „Рикудзанкай“ чийто патрон е Одзава.
2011 г.
Присъдена е Нобелова награда за литература на най-големия шведски поет на XX век Томас Транстрьомер.
2006 г.
Шведският политик Фредрик Райнфелд е избран за 32-ри министър-председател на Швеция.
2005 г.
Негово Кралско Височество Анри Велик херцог на Люксембург е удостоен с лента Орден „Стара планина” „за изключително големите му заслуги за укрепване и развитие на българо-люксембургските отношения и за твърдата и последователна подкрепа на Люксембург за присъединяването на България към европейските и евроатлантическите структури“.
2005 г.
В Санкт Петербург се провежда среща на върха на организацията Централно-азиатско сътрудничество (ЦАС). Прието е решение за предстоящо встъпване на Узбекистан в ЕАИО. 2-те страни-наблюдателки Грузия и Турция имат неопределен статут, тъй като са наблюдатели на ЦАС, но не и на ЕАИО.
2002 г.
Основателят на Опус Деи Хосе Мария Ескриба де Балагуер е канонизиран за светец от Папа Йоан Павел II.
1991 г.
Елизабет Тейлър сключва брак със строителния магнат Лари Фортенски.
1973 г.
Египет и Сирия нападат Израел по време на еврейския празник Йом Кипур.
Войната е прекратена на 26 октомври 1973 г. след серия дипломатически преговори между ООН, САЩ и СССР.
1966 г.
Синтетичният наркотик LSD е официално обявен като незаконен в САЩ.
Lysergic acid diethylamide е мощно психо-активно вещество, което спада към групите на халюциногените и ентеогените.
1927 г.
В Ню Йорк се състои премиерата на филма “Певецът на джаз” (“The Jazz Singer”) на компанията “Уорнър Брадърс” – първият пълнометражен филм с диалози. Филмът въвежда Холивуд в ерата на озвучените филми и практически бележи края на “нямото кино”.
1889 г.
В Париж отваря врати световноизвестното кабаре “Мулен Руж” (“Червената мелница”).
1829 г.
Построеният от Джордж Стивънсън парен локомотив “Ракета” извършва първото си пробно пътуване от Манчестър до Ливърпул.
1683 г.
Първите немски заселници в Америка, водени от Даниел Пасториус и Йохан Келпиус, основават Джърмантаун в днешния щат Пенсилвания.
1600 г.
Във Флоренция се състои премиерата на операта “Евридика” от Джакопо Пери. Това е най-ранната запазена опера. Музиката към нея е на Джулиано Кацини.
1582 г.
Италия, Полша, Португалия и Испания въвеждат Григорианския календар.
През 1582 г. папа Григорий XIII решава да премахне високосните дни за годините, които са кратни на 100, но не са кратни на 400. Григорианският календар е малко по-дълъг от реалното време на обикаляне на Слънцето, което е 365,2425 дни. Ако периодът бъде запазен през вековете, около 3000-та година ще трябва да се отнеме още един ден.
На тази дата са родени:
На тази дата умират:
2002 г.
Умира Клаус фон Амсберг.
Клаус фон Амсберг е принц на Нидерландия и съпруг на кралица Беатрикс Холандска. Роден е на 6 септември 1926 г.
В интервю по Българската национална телевизия почетният генерален секретар на Интерпол Реймънд Кендъл съобщава, че според службата българска следа в атентата, извършен срещу папа Йоан Павел ІІ на 13 май 1981 г. няма.
2002 г.
Умира Клаус фон Амсберг.
Клаус фон Амсберг е принц на Нидерландия и съпруг на кралица Беатрикс Холандска. Роден е на 6 септември 1926 г.
В интервю по Българската национална телевизия почетният генерален секретар на Интерпол Реймънд Кендъл съобщава, че според службата българска следа в атентата, извършен срещу папа Йоан Павел ІІ на 13 май 1981 г. няма.
1981 г.
Убит е египетският президент Мохамед Ануар ел-Садат.
През 1978 г. получава Нобелова награда заради мирното споразумение, което сключва с Израел, което обаче се приема негативно от арабския свят и Арабската лига, тъй като Египет се приема като пример за арабския национализъм.
1912 г.
Умира Огюст Беернар. Беернар получава Нобелова награда за мир през 1909 г. за усилията си в борбата за международен арбитраж и съкращаване на въоръженията.
1905 г.
Умира Фердинанд Паул Вилхелм Рихтхофен – германски географ и теолог.
През 1886 г. предлага генетична класификация на релефните форми и прави характеристика на големи природни области в Азия с различни релефообразуващи процеси, полага основите на геоморфологията. Името на Рихтхофен носи планински хребет в Наншан, Китай.

Любословие по Агенция “Фокус” и следните източници:
Енциклопедия “България” – Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите – Късно средновековие и Възраждане – Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите – От древността до края на XVI век – Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите – Българската дипломация от древността до наши дни – Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати – Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар – БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV – XX век – Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история – БАН, 1989 г.;
История на войните в дати – Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия – Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя – Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” – отдел “Архив и бази данни” и други.;