facebookКорпорацията Фейсбук ще предаде днес в американския Конгрес копия от около 3000 реклами, купени вероятно от хора, свързани с рекламна агенция в Русия.

Това е станало в месеците преди и след президентските избори в САЩ миналата година, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Представител на Фейсбук каза на АП, че служители на компанията ще се срещнат с членове на комисиите по разузнаването към двете камари на Конгреса и на сенатската комисия по юридическите въпроси, за да им предадат рекламите.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг обеща миналия месец след призиви от законодатели да предаде рекламите на конгресните комисии, разследващи евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ.

Фейсбук – най-голямата социална мрежа в света, се превърна в основна платформа за политически реклами в интернет, тъй като има много широк обхват и осигурява на рекламодателите огромни възможности. Затова тези реклами могат да станат важен източник на информация за разследването. Фейсбук вече даде информация за свързаните с Русия реклами на специалния прокурор Робърт Мълър, който също разследва твърденията за намеса в изборите, добавя Ройтерс.