Сега четете
„Оркестър Титаник“ – един тъжно-смешен поглед към житейските проблеми

„Оркестър Титаник“ – един тъжно-смешен поглед към житейските проблеми

titanik
Един тъжно-смешен поглед към житейските проблеми, който първо разсмива, после озадачава, а накрая ни навежда на размисли за нас самите и всичко около нас – това ще предложи на публиката новото премиерно заглавие в репертоара на Драматичен театър – Видин. Постановката „Оркестър Титаник“, която ще се играе премиерно на 5 октомври (четвъртък) от 19:00 часа, ще въведе зрителите в света на четирима аутсайдери, изплюти и изхвърлени отвсякъде, на една забравена и изоставена дори от Бога гара, на която изведнъж се появява още един странник.

В ролите на тези любопитни персонажи ще се превъплътят актьорите Добрин Мирчев, Минка Сурдулова, Николай Янев, Ана Дамянова-Кирилова и Кирил Кирилов, които имат задача да пресъздадат на сцената режисьорското виждане на Димитър Игнатов.

Още в края на миналия творчески сезон започнала подготовката на спектакъла, разказа заместник-директорът на видинския театър Николай Янев. „Пиесата никак не е лека – доста сложна е по този начин, по който режисьорът я решава“, сподели актьорът. Той разказа, обаче, че подготовката за ролята му е доставила удоволствие, защото самият процес е бил много интересен. „Както казах,’ решението на режисьора е много интересно и повежда всичките образи по малко посложен път от това, което би се очаквало, когато се прочете текста на пиесата, написана от Христо Бойчев. С режисьора Димитър Игнатов се работи изключително интересно“, обясни Николай Янев.
Пиесата „Оркестър Титаник“, която носи на своя автор Христо Бойчев награда на Съюза на артистите „ИКАР“, е абсурдна драма – така режисьор Димитър Игнатов определя постановката. „Това, че на една изоставена гара се събират бивш музикант, бивша проститутка, бивш началник гара, бивш пазач в резерват, създава само по себе си една абсурдна ситуация. Разбира се, текстът може да се тълкува по различни начини, което е хубавото и затова ненапразно пиесата е поставяна над 50 пъти и е една от пиесите на български драматурзи, които се играят най-много в чужбина“, обясни режисьорът.

Не за пръв път видинската публика има възможност да гледа спектакъл на режисьора Димитър Игнатов. Негово дело беше и експерименталната пиеса „Нощта на Хелвер“, която от 2015 година Драматичен театър – Видин играе с голям успех, включително и на софийска сцена. Пред вестник „НИЕ“ режисьорът заяви, че в своя професионален и творчески път винаги се е стремил да прави и заглавия,които са експериментални, какъвто е случаят с „Нощта на Хелвер“. „Във Видин съм поставил две експериментални заглавия едното е „Нощта на Хелвер“. Второто, преди много години в двора на крепостта „Баба Вида“ направих постановката „Игра на живота и смъртта в пепелна пустиня“ – спомням си, че премиерата се игра на открито, при обилен дъжд и в много кал, и актьорите бяха великолепни“, разказа режисьорът.

По отношение на „Оркестър Титаник“, според Димитър Игнатов от тази пиеса би могъл да стане един чудесен политически спектакъл. Драматургичната линия за персонажите, които чакат някакъв влак, за да се качат на него и животът им да стане по-добър, би могла да се използва, за да се направи паралел с нашата държава, защото по твърде подобен начин, например, и България чакаше влака „Европейски съюз“, за да се качим на него, с надежда животът ни да стане по-добър.

„Нашата гледна точка, обаче, е съвсем друга – тя е по-човешка, по-философска. Нашият стремеж е да покажем, че когато човек загуби мечтата си, става нещо страшно с него. Ние накрая не знаем къде отиват тези герои. Цялата ситуация е трагикомична и навежда .на доста размисли“, посочи Димитър Игнатов. Режисьорът, обаче, изрази увереност, че посланията на постановката ще стигнат лесно до зрителите. „Всеки зрител, всеки човек има еДна мечта, която преследва, а когато не успее да я постигне, е като героите на „Оркестър Титаник“ – стои на една гара и чака влак, който никога няма да спре. Лошото е, когато обстоятелства, независещи от нас, ни принуждават да се откажем от мечтите си и ни превръщат в изоставени пътници на забравена гара“, обясни Димитър Игнатов.

Вижте и

„Специално искам да благодаря на актьорите, които репетират много всеотдайно, в резултат на което се получи един невероятен актьорски ансамбъл. На фона на това, което се шири из българския театър като репертоарни заглавия -лесносмилаемите постановки еднодневки, прави чест и достойнство на видинския Драматичен театър, и на директорката му Ирина Флорова-Капелова, че включи заглавието „Оркестър Титаник“ в репертоара си“, сподели режисьорът Димитър Игнатов.

Дата: 02.10.2017 04:47
Източник: Ние – стр. 1; 8
ТЕОДОРА Макавеева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре