Сега четете
„За“ и „против“ Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата

„За“ и „против“ Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата

Тя трябва да се ръководи от  експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции, коментира журналистът Тони Николов.

Дискусията около бъдещият шеф на комисията по досиетата и кандидатурата на Антон Тодоров намери място в 2 ефирни телевизии – бТВ и НОВА.
Преди дни интелектуалзи разпространиха писмо, в което се обявиха срещу тази кандидатура, а вчера 5 извънпарламентарни партии разпространиха декларация със сходно съдържание.

Според тях има умишлен опит за ликвидиране на Комисията, а номинацията на Антон Тодоров е неподходяща.
В края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ сам се похвали, че е номиниран за поста. Към този момент обаче официална номинация от ГЕРБ нямат.

„Познавам Антон Тодоров от много години. Очевидно има качества, заради които е поканен в ГЕРБ. Но неговите качества, по мое лично мнение, е са подходящи за тази позиция”, коментира в предаването „Здравей, България” по НОВА политологът Огнян Минчев.

Според него кандидатурата трябва да е на „независим, балансиран човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не съобщения и информации, които да обслужват политическото статукво”.
„Начело на комисията трябва да застане експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции”, коментира журналистът Тони Николов.

„Двете основни партии в парламента избират два различни начина за постигане на една и съща цел – компрометиране и затваряне на Комисията по досиетата”, коментира Огнян Минчев. „БСП директно иска нейното затваряне, а ГЕРБ избира поставянето на една политическа фигура като г-н Тодоров на чело на комисията, като оттам ако започнат да излизат този тип политически фойерверки, които излизат при други негови участия, работата на тази комисия ще бъде компрометирана”, уточни Минчев.

В подкрепа на Антон Тодоров застана Георги Харизанов от Института за дясна политика.
„Изключително педантичен, енергичен човек. Би се справил добре”, заяви Харизанов.

Вижте и

Възраженията срещу кандидатурата на Антон Тодоров за Комисията по досиетата показват, че има голям проблем. Това посочи досегашният член на комисията Екатерина Бончева по бТВ.

По думите й номинацията не е официална и не иска да коментира предварително, но „случващото се е много неприятно”. Тя каза, че Комисията работи вече 10 години и никога досега номинация
не е предизвиквала такава съпротива.

Според Бончева законът трябва да се усъвършенства. „След гласуването на закона за досиетата от страна на БСП започнаха атаки. Още от 43-ия парламент, сега се присъедини и Каракачанов, който е подкрепил този закон. За тези години няколко партии твърдо застанаха зад комисията – десните партии,ДПС и ГЕРБ. Това е причината, заради която не може да има колаборация между тях да бъде унищожена комисията”, категорична е Бончева.
Дата: 02.10.2017 11:29
Източник: www.vevesti.bg
Автор: Евгени Петров

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре