Тя трябва да се ръководи от  експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции, коментира журналистът Тони Николов.

Дискусията около бъдещият шеф на комисията по досиетата и кандидатурата на Антон Тодоров намери място в 2 ефирни телевизии – бТВ и НОВА.
Преди дни интелектуалзи разпространиха писмо, в което се обявиха срещу тази кандидатура, а вчера 5 извънпарламентарни партии разпространиха декларация със сходно съдържание.

Според тях има умишлен опит за ликвидиране на Комисията, а номинацията на Антон Тодоров е неподходяща.
В края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ сам се похвали, че е номиниран за поста. Към този момент обаче официална номинация от ГЕРБ нямат.

„Познавам Антон Тодоров от много години. Очевидно има качества, заради които е поканен в ГЕРБ. Но неговите качества, по мое лично мнение, е са подходящи за тази позиция”, коментира в предаването „Здравей, България” по НОВА политологът Огнян Минчев.

Според него кандидатурата трябва да е на „независим, балансиран човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не съобщения и информации, които да обслужват политическото статукво”.
„Начело на комисията трябва да застане експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции”, коментира журналистът Тони Николов.

„Двете основни партии в парламента избират два различни начина за постигане на една и съща цел – компрометиране и затваряне на Комисията по досиетата”, коментира Огнян Минчев. „БСП директно иска нейното затваряне, а ГЕРБ избира поставянето на една политическа фигура като г-н Тодоров на чело на комисията, като оттам ако започнат да излизат този тип политически фойерверки, които излизат при други негови участия, работата на тази комисия ще бъде компрометирана”, уточни Минчев.

В подкрепа на Антон Тодоров застана Георги Харизанов от Института за дясна политика.
„Изключително педантичен, енергичен човек. Би се справил добре”, заяви Харизанов.

Възраженията срещу кандидатурата на Антон Тодоров за Комисията по досиетата показват, че има голям проблем. Това посочи досегашният член на комисията Екатерина Бончева по бТВ.

По думите й номинацията не е официална и не иска да коментира предварително, но „случващото се е много неприятно”. Тя каза, че Комисията работи вече 10 години и никога досега номинация
не е предизвиквала такава съпротива.

Според Бончева законът трябва да се усъвършенства. „След гласуването на закона за досиетата от страна на БСП започнаха атаки. Още от 43-ия парламент, сега се присъедини и Каракачанов, който е подкрепил този закон. За тези години няколко партии твърдо застанаха зад комисията – десните партии,ДПС и ГЕРБ. Това е причината, заради която не може да има колаборация между тях да бъде унищожена комисията”, категорична е Бончева.
Дата: 02.10.2017 11:29
Източник: www.vevesti.bg
Автор: Евгени Петров