Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж смята, че ситуацията около каталунския референдум за независимост е първия световен случай на интернет война.

В Туитър Асандж написа, че “първата интернет война в света е започнала в Каталуния”, където народът и регионалното правителство използват интернет за организиране на насрочения за утре референдум за независимост, а испанските спецслужби атакуват, като спират телекомуникации, заемат сгради за свръзка, упражнявайки цензура върху стотици сайтове, протоколи (за предаване на данни) и т.н.”, преаде ТАСС.

Според Асандж това е един от най-големите конфликти в Европа между хората и държавата от падането на Берлинската стена. Мадрид смята насрочения за утре референдум за незаконен и уверява, че той няма да се състои. Каталунските власти обаче са убедени, че гласуване ще има.

Вчера Гугъл се съобрази със съдебно решение и изтри приложение, насочващо каталунците къде са избирателните секции. То вече не може да бъде изтеглено, но тези, които вече са го свалили, могат да го ползват.

Снощи в Барселона десетки хиляди участваха в заключителния митинг на привържениците за независимост на Каталуния. Въпреки напрежението в областта заради заканите на централното испанско правителство, че няма да допусне произвеждането на референдума и изпращането на допълнителни полицейски сили в автономната област, кампанията на сепаратистите като цяло бе мирна.

“Не вярвам, че ще има хора, които ще използват насилие или ще искат да провокират насилие, което да накърни безупречната пацифистка репутация на движението за независимост на Каталуния”, каза каталунският лидер Карлес Пучдемон.