Сега четете
Честваме 109 години от обявяването на независимостта на България

Честваме 109 години от обявяването на независимостта на България

a-bulgarian-flag-trololo-118-118-wallpaperДнес България празнува 109 години независимост, възраждането на българската държавност. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.
22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.
Днес в цялата страна ще има официални чествания и тържества.

В София 22-ри септември ще бъде отбелязан на площад „Княз Александър I“, където Столична община организира тържествено честване с програма пред Паметника на независимостта. Водещ на събитието ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал. От 10 часа до лятната сцена на Борисовата градина ще започне вело-поход „Заедно с велосипед“.

Колоездачите ще изминат общ маршрут от 13 км, който преминава през много от парковете на София.

Вижте и

Във Велико Търново в 7,30 часа сутринта в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“, ще бъде отслужена литургия от Великотърновския митрополит Григорий. С военен ритуал между в 10:30 часа в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме.

Пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации. Кулминацията на тържествата ще започне в 7 вечерта на площад „Цар Асен I“ пред Царевец. Час по-късно ще бъде излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре