Откриха неизвестна дъщеря на Капитан Петко Войвода

Капитан Петко Войвода е имал и дъщеря Стелиани, родена през 1878 г. Това показва проучване на Зоя Начева, началник на Държавен архив-Смолян.

То допълва родословното дърво на Войводата с потомците на неизвестната досега дъщеря в Гърция. В Ксанти живее правнук на Капитан Петко, разказва Начева в интервю пред БТА.

Майката на Стелиани – Аспасия е описана като персонаж и в книгата на Николай Хайтов за легендарния воевода. Предположението на Зоя Начева е, че тя е слугинчето в дома на Калън Тома в Марония, предупредило Петко и четата, че в храната има отрова.

Проучването на началничката на Държавния архив в Смолян прибавя нови щрихи към общоприетото схващане, че Петко Войвода е имал от първия си брак син и вероятно дъщеря. Според нейната хипотеза, Стелиани е дъщеря на Петко и Аспасия.

“Капитан Петко много е разказвал на приятелите за своите бойни подвизи, но за личния си живот почти нищо не е споменавал”, посочва Зоя Начева. Според нея по този начин Войводата е предпазвал близките си, защото след 1878 г. те останали в пределите на Турската империя и всяко подозрение, че са му роднини би ги обрекло на преследване.

Вероятно това е причината да не споменава и дума за децата си. Сред множеството биографи на Петко Киряков, единствено Константин Божков споменава, че освен син Георги, комитата има и дъщеря.

Известен факт е, че Петко е доверил личния си тефтер само на Божков“, допълва Начева.

В Архива в Смолян се пази ръкописът на първия биограф на Петко – Христо Попконстантинов. Двамата се познавали лично и има запазена кореспонденция между тях. Зоя Начева и съпругът й срещат случайно правнука Стерлиос при разходка в Стария град на Ксанти. Първата му фраза, запознавайки се с българите е: “Знаете ли кой е Капитан Петко Войвода? Аз съм негов правнук.”

Архивният експерт смята, че срещата, която е дни преди отбелязването в Смолян на годишнина от смъртта на Капитана, всъщност не е случайна.

Имам чувството, че неспокойният дух на Войводата сякаш ни е насочил в този момент да се видим, за да разкажем тази история“, допълва Зоя Начева. Тя смята за свое задължение да представи и проучи твърдението за неизвестната досега дъщеря.

Впрочем, потомци на Стелиани са посетили през 70-те години на миналия век България и разказали всичко това. Припомнили разкази на Стелиани, че майка й била първата жена на Петко. Подарили са и нейна снимка на Тракийската организация в Хасково, която потъва някъде из техния архив и не намира публичност по онова време, а твърденията им не са включени в изследвания или официални биографии.

Информацията е отразена едва през 2014 г. в пресата. Началникът на Архива в Смолян проследява родословната клонка на гръцките наследници на Капитан Петко Войвода. Правнукът обогатява архивния фонд с фотографии на Стелиани, която поразително прилича на Петко. Само мустаци да се сложат върху снимката и ще се получи портрет на Петко Войвода, шегува се Зоя Начева.

Стелиани се ражда от любовта на Войводата и Аспасия (името е предполагаемо според Начева, защото в разговорите с много хора в Марония съобщават различни имена, едни казват Мария, други Елени).

В епизода с неуспешния опит за отравяне на четата на Петко в Марония, Хайтов пише за слугинята Аспасия: “Какви чувства е събудил гиздавият Капитан Петко в душата на това крехко момиче – дали само чувството на преданост към легендарния народен защитник, или една неочаквана бликнала любов – това не знаем и никога няма да узнаем.”

В гръцкото село Марония и до днес пазят светлия образ на Капитан Петко Войвода, твърди Зоя Начева. В спомените на възрастните хора жената на Петко войвода е с различни имена, едни я наричат Мария, а други Елени. Някои посочват църквата, в която са се венчали, но няма запазени регистри от тези години и това е трудно да се докаже, обяснява Начева. Затова нейното проучване продължава.

В центъра на селото има чешма, която е известна като Петковата. Според разказите на внуците, Аспасия е починала скоро след раждането на Стелиани и момичето е отгледано от леля си Урания в гръцкото село Кимерия, близо до Ксанти.

Още една чешма в Кимерия е наречена на Петко Войвода. Тя е пред дома на Урания и съгласно легендите там идвал нощем Петко, за да вижда през прозореца дъщеря си.

Възстановяването на липсващата клонка от родословието на Петко Войвода продължава с описание на осемте деца на Стелиани – Василики, Козмас, Василис, Георгиос, Петрос,Теоклис, Аспасия и Ангелики. Правнукът Стерлиос е бивш пожарникар.Той не говори български език, но е запазил спомените за българските песни, които е пяла майка му Аспасия.

Праправнукът Йоргос е завършил висше военно училище, вероятно повлиян от бойния дух на именития дядо.

Проучването на гръцкото родословие продължава. Почувствах се длъжна да разкажа тази история, за да не остане в неведение, както веднъж се е случило“, обяснява Зоя Начева.