Сега четете
Какво се случи на 11 септември и след това?

Какво се случи на 11 септември и след това?

На 11 септември 2001 година светът беше свидетел на безпрецедентно нападение. Два самолета се забиха в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк, а трети самолет порази Пентагона. Жертвите са близо 3000. И до ден днешен този терористичен акт е известен като Атентатът на атентатите. Днес обаче тероризмът има ново лице, нови форми на проява – нападенията върху хора, които са излезли навън да се забавляват или са отишли някъде на концерт. Гост в студиото на „Денят започва с култура“ беше д-р Николай Михайлов, за да поговорем за последиците от тези терористични актове.

Д-р Николай Михайлов: Този образ на прободените кули се тиражира като иконографски образ. Даже нарекоха това удивително зрелище с огромна демонична художествена сила. Някой нарече това най-грандиозната опера някога поставяна в реалността. Поета като медиен образ и тиражирана, продължаваше да бъде фасиниран погледа на световната публика, която впрочем е раздвоена, защото веднага след тази атака имаше ликуване. Не мога точно да се произнеса, но може би половината свят прие това възторжено. Другата половина беше потресена и се запита какво става в този свят, защото утопията на златния милиард в света, който ние ощастливени, принадлежим живееше с убеждението, че това няма да свърши.

11 септември 2001 г. е една от най-трагичните за Сащ. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

При атентатите загиват близо 3000 души и те са най-кървавите в историята на САЩ. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява.

Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници. Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит. Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г.

Вижте и

Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно видът на новите сгради и тяхната конструкция. На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

Любословие по БНТ/БТА/Медии

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре