silicon-valleyПредприятия от Силициевата долина и Мексико се обявиха против спирането на програмата, защитаваща пристигнали още като непълнолетни мигранти.
Няколко големи предприятия от САЩ, по-специално от Силициевата долина, се обявиха против решението на президента Доналд Тръмп да прекрати програма, защитаваща стотици хиляди нелегални мигранти от експулсиране, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Разочаровани сме и искаме от Конгреса да действа бързо, за да намери дългосрочно решение”, заяви говорител на компанията “Гугъл”.

“Дълбоко съм потресен от идеята, че 800 000 американци, включително над 250 колеги от “Епъл”, може скоро да бъдат отхвърлени от единствената страна, която някога са смятали за своя”, заяви от своя страна Тим Кук, главен изпълнителен директор на “Епъл”, в писмо до служителите.

Софтуерната компания “Майкрософт” съобщи, че за нея работят 39 души, защитавани от програмата. Компанията определи решението като “голяма стъпка назад за цялата страна” и призова за намирането на законодателно решение.

Изпълнителният директор на “Фейсбук” Марк Зукърбърг заяви, че “това е тъжен ден за нашата страна”. Според него решението е не само лошо, а и жестоко.

В началото на годината американският технологичен сектор вече протестира против антиимиграционния указ на Тръмп, припомня АФП.

Около 800 000 души в САЩ попадаха в обхвата на програмата, въведена от предишния президент Барак Обама през 2012 г. Тя позволяваше на нелегални мигранти, пристигнали в САЩ като деца, да учат и работят в страната.

Мексиканското правителство изрази дълбоко съжаление за решението на президента Доналд Тръмп да спре програмата, предаде Ройтерс.

Външното министерство на страната заяви, че ще положи повече усилия да осигури консулска защита на засегнатите младежи от мексикански произход. В изявлението на министерството се изразява и притеснение от несигурността, пред която сега ще бъдат изправени засегнатите младежи.

“Нашата страна не може да пренебрегне факта, че хиляди родени в Мексико младежи вероятно ще бъдат засегнати от днешното решение”, заяви мексиканското правителство.

Мексико призова Конгреса на САЩ да предприеме спешни мерки, за да премахне несигурността, която тегне над младежите.

По-рано правителството на Тръмп обяви, че слага край на програмата, създадена от неговия предшественик Барак Обама, за защита от експулсиране на стотици хиляди младежи без документи и им позволява да учат и работят в САЩ.