От сектор „Киберпрестъпност“ съветват гражданите, които правят резервации за почивки в чужбина, да проверяват в хотелите за потвърждаването им

Служители от сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП са спрели достъпа до интернет сайт, чрез който са извършвани измамни резервации за почивки в Гърция. В хода на проверката става ясно, че страницата е предлагала пакети за почивки в южната ни съседка от името на лицензирани туристически агенции, съобщават от МВР.

Заплащането ставало по банков път, като след превеждане на необходимата сума, реални резервации не са правени или са били анулирани. Така туристите оставали с убеждението, че са запазили и платили места за почивката си. При заявено от тяхна страна желание да анулират резервацията обаче, следвала кореспонденция за връщане на парите, но това така и не се случвало, като от сайта изтъквали различни причини. За момента има информация за 30 пострадали от измамната оферта. Проверката на регулаторните органи започва след оплаквания на клиенти. От ГДБОП не съобщават името на сайта за резервации.

Работата по случаите продължава, като събраните материали са изпратени в Софийска районна прокуратура, с мнение за образуване на досъдебно производство.

Служителите в сектор „Киберпрестъпност“ – ГДБОП съветват гражданите, които осъществяват резервации за почивки в чужбина, да извършват проверки в хотелите за потвърждаването им.