14083710746049Приказният Санторини привлича хиляди на ден, но вече се задъхва. Местните жители искат помощ заради големи инфраструктурни проблеми,пише в. “Гардиън”. Кметът е ограничил броя на чуждите посетители до 8000 на ден.

Броят на туристите, избрали да прекарат ваканцията си на гръцкия остров, се очаква до стигне 2 милиона тази година, а 850 хиляди от тях пристигат с круизни кораби. От близо 9 200 легла през 2004 сега те са два пъте повече. Кметът и местните жители на Санторини искат помощ за належащо решаване на основни проблеми, посочва “Гардиън”.

Санторини вече има проблеми, съпоставими с един град. Само консумацията на вода е нараснала с 46 на сто, казва пред британския вестник кметът на острова Никос Зорзос.

11% от острова вече са застроени с бетон. На квадратен километър има над 1000 легла повече, отколкото на острови като Кос и Родос, а на площ от 76 кв. км има над 700 ресторанта, кафетерии и барове, допълва той.

Кметът пояснява, че заради тези мащаби на строителството и възникнали проблеми е въвел ограничения до 8000 посетители на ден от круизни кораби, тъй като през миналата година на острова на ден този брой е бил 18 000 туристи от тази категория.

Заради невероятните залези на цикладския остров с оранжево небе, тъмносиньо море и тебеширенобели къщи Санторини непрестанно е класиран като най-популярна дестинация в Европа.

Богаташи пият скъпи коктейли на върха на вулканичния остров и отсядат във вили за 5000 евро на нощ. Островът не познава криза, а напротив – задъхва се от наплива. Хиляди хора идват да работят – 25 000 вече са постоянните жители. Половината туристи пристигат с чартъри и частни самолети директно от европейските столици. Другите се добират с круизни кораби.

“Достигнахме точката на насищане. Напрежението е твърде голямо”, казва кметът. Той е поискал от Атина да ограничи строителния бум.