Сега четете
Авторът на идеята за по-евтините учебници: Смешен плач, фалшива драма

Авторът на идеята за по-евтините учебници: Смешен плач, фалшива драма

Директорът в издателство „Просвета“ Никола Кицевски сравни противниците на идеята за „учебници за бедни и богати“ със севернокорейските водачи – опитвали се заличат чувството за социално неравенство.

Репликата му се чу в ефир в разговор „за“ и „против“ цветните учебници и черно-белите им по-евтини варианти в студиото на Нова тв тази сутрин. Срещу Кицевски бяха две майки, крайно възмутени от хрумването.

Децата знаят, че има социално неравенство. На 15 септември едните ще отидат с раница за 5 лева, а други – за 50, посочи Кицевски, определи възмущението им като лицемерие и го сравни сравни с поведението на комунистическите вождове в Северна Корея.

Има една държава, която се бори с чувството за социално неравенство, нарича се Северна Корея, заяви той и предложи на същия принцип да забраним по-евтиното кисело мляко. Майките отвърнаха, че поведението му е „тотално неадекватно“ и е добре да го знае.

Според него възмущението било „пушилка, за да не се види какво прави министерството“ (бел. ред. на образованието). А МОН и издателствата направили невъзможното, за да има навреме нови учебници в училище.

И едните, и другите са далече от истината и нямат представа от ценностната система на учениците, заключи директорът на 51-во училище Асен Александров, който също бе свидетел на словесната престрелка в студиото.

Той бе категоричен, че маркетингово послание на „Просвета“ е „много неуместно“, особено в общество като нашето, което е „тотално чувствително към социалното неравенство“, но гледа най-незначителните му проявления.

Вижте и

Нямате идея за ценностната система в училище и за реалността там – 10-15% от гимназистите си купуват учебници, другите ги преснимат – или с телефона, или с таблета, или правят хартиени копия. За учениците учебникът не е такава ценност, като за нас, и слава Богу, коментира още Александров.

Разделянето на учебниците на цветни и черно-бели е много лоша идея, смята и читателят ни Александър Димитров, който вчера изпрати коментара си до OFFNews.

Александър Димитров

Децата ще си купят цветни учебници само и само, за да не изглеждат бедни, за да не им се подиграват съучениците им, че са такива, смята той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре