Директорът в издателство “Просвета” Никола Кицевски сравни противниците на идеята за “учебници за бедни и богати” със севернокорейските водачи – опитвали се заличат чувството за социално неравенство.

Репликата му се чу в ефир в разговор “за” и “против” цветните учебници и черно-белите им по-евтини варианти в студиото на Нова тв тази сутрин. Срещу Кицевски бяха две майки, крайно възмутени от хрумването.

Децата знаят, че има социално неравенство. На 15 септември едните ще отидат с раница за 5 лева, а други – за 50, посочи Кицевски, определи възмущението им като лицемерие и го сравни сравни с поведението на комунистическите вождове в Северна Корея.

Има една държава, която се бори с чувството за социално неравенство, нарича се Северна Корея, заяви той и предложи на същия принцип да забраним по-евтиното кисело мляко. Майките отвърнаха, че поведението му е “тотално неадекватно” и е добре да го знае.

Според него възмущението било “пушилка, за да не се види какво прави министерството” (бел. ред. на образованието). А МОН и издателствата направили невъзможното, за да има навреме нови учебници в училище.

И едните, и другите са далече от истината и нямат представа от ценностната система на учениците, заключи директорът на 51-во училище Асен Александров, който също бе свидетел на словесната престрелка в студиото.

Той бе категоричен, че маркетингово послание на “Просвета” е “много неуместно”, особено в общество като нашето, което е “тотално чувствително към социалното неравенство”, но гледа най-незначителните му проявления.

Нямате идея за ценностната система в училище и за реалността там – 10-15% от гимназистите си купуват учебници, другите ги преснимат – или с телефона, или с таблета, или правят хартиени копия. За учениците учебникът не е такава ценност, като за нас, и слава Богу, коментира още Александров.

Разделянето на учебниците на цветни и черно-бели е много лоша идея, смята и читателят ни Александър Димитров, който вчера изпрати коментара си до OFFNews.

Александър Димитров

Децата ще си купят цветни учебници само и само, за да не изглеждат бедни, за да не им се подиграват съучениците им, че са такива, смята той.