oplchenciТази величава годишнина от геройствата на българските юнаци на връх Шипка през 1877 г. по време на Руско-турската война, отбелязваме днес. В тази битка българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина.

 По време на боевете през периода 21-26 август 1877 (9 – 14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци. Загубите на противника са повече от 8200 души.

Подвигът на Шипка не е само в праха на мъртвите, а дълг на живите.

„Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка. Церемонията се проведе пред паметника на Опълченците в София.

Според Йотова българската история показа, че българите могат да пазят този завет в манастирите и килийните училища, във въстанията и сраженията, както и в домовете си. Българите са успели да опазят духа на една велика народност. „Подвигът на Шипка не е само в праха на мъртвите, а дълг на живите“, категорично заяви вицепрезидентът.

Държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участват в националното честване на връх Шипка днес.

Честванията ще започнат с литургия в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка и туристически поход към върха, който ще тръгне от двора на църквата. По обяд ще се състои официалната церемония пред Паметника на свободата на връх Шипка.

По-късно ще бъде отслужена заупокойната молитва в криптата на Паметника на свободата и ще се състои възстановка на епичните боеве.

Вечерта държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея.

Официалната програма ще приключи със слово на президента и тържествена проверка-заря.

 

Знаменитото стихотворение на Иван Вазов в неповторимото изпълнение на големия Константин Кисимов: