Сега четете
Ракът погуби журналистката Тонка Петрова от Шумен

Ракът погуби журналистката Тонка Петрова от Шумен

totkaДекември, 2016-а. Тонка Петрова отиде в Хитрино, за да направи репортаж от градчето след експлозията на влакова композиция на жп гарата. Сред руините от сгради тя намери четириног приятел.

Три думи
най-точно
могат да я
опишат:
неукротима,
любопитна,
критична

Миелом (тежко раково заболяване) погуби журналистката Тонка Петрова.

Image_6406057_128
Поредният рожден ден на “Местен 24 часа” за Шумен, Разград и Търговище – Тонка Петрова (от ляво на дясно), Венци Венков (отговорен редактор на изданието), Виолета Минчева (редактор за Разград) и Янета Димитрова (редактор за Търговище).

Беше сред най-добрите в Шумен. Не се даваше на по-младите репортери и търчеше наравно с тях, въпреки че прескочи 70 години. Забелязваше неправди и негодуваше.

Декември, 2016-а. Тонка Петрова отиде в Хитрино, за да направи репортаж от градчето след експлозията на влакова композиция на жп гарата. Сред руините от сгради тя намери четириног приятел.Беше скромна – едвам я убедих
да напише страница за племенницата си проф. Павлина Чернева, която през септември 2016 г. бе предложена в екипа на Хилари Клинтън, ако спечели изборите за президент на САЩ.

“Какво ще кажат другите – че се хваля. Тя, Павлина, сама си постигна всичко”, опита да откаже текста Тони, но после го написа – интересно четиво с много семейни снимки.

Всяко лято роднините и си идваха в Шумен от Щатите. Обикновено месец преди това тя искаше отпуск. “Да си оправя къщата”, казваше.

Беше голяма купонджийка: “Удрям червилото и идвам на дансинга”, шегуваше се. И танцуваше, после обираше овациите на младите си колеги.

Кучетата. Тях ги обичаше, страдаше за бездомните, грижеше се за всички. Понякога правеше сделка: “Ще напиша дописка за кучешкия приют, пуснете я, моля ви. А пък утре ще изпратя страницата, която ми поръчахте!”
В последните си думи към мъртвите всички искат да кажат това, което не са успели навреме. Много колеги и приятели вчера написаха трогателни писма в нейния профил във фейсбук. Във всички имаше едно повтарящо се изречение: “Ще ни липсваш, Тони!”

“Петрова е няколко думи – неудържима, неукротима, любопитна, критична. Силно люби и силно мрази. Работили сме десетилетия заедно, карали сме се, спорили сме, правили сме добри съвместни неща – от всичко по много и с много енергия!”
Това каза за Тони Венци Венков, който бе в “24 часа” от основаването му допреди 4 г. Като отговорен редактор на “Местен 24 часа” за Шумен, Разград и Търговище с Тони бяха в един екип. “Жената кауза.
Когато беше убедена в нещо, преминаваше всякакви препятствия, за да го постигне.  Спорила е с кметове, с полицейски шефове, със съдии и прокурори. Никога не се страхуваше да каже какво мисли.

Навсякъде бе уважавана заради професионализма, принципността и обективността си. Мисля, че респектираше, някои силни на деня са се страхували от острия и език. Наистина оставя диря в журналистиката, особено в репортерството на терен.

Смяташе, че животните са по-добри и предани от нас, хората, че винаги оценяват доброто. Грижеше се с много обич и топлота за тях.

Тя е причината и двигател в Шумен да се появи немска фондация, която създаде съвместно предприятие с общината за безстопанствени кучета. Неуморима беше да убеждава, че трябва хуманно отношение, а не евтаназия за уличните животни.

Вижте и

Чух я няколко пъти по телефона, оказва се в последните и дни. В неин стил говореше за неуредиците в болницата, а не за това, което изпитва като физическа болка.

Това е Тонка – живя живота си по свой начин. И мисля, че се чувстваше щастлива.

Съжалявам, че не дочака рождения си ден на 3 септември”, допълни Венци Венков.

В началото на май Тони се оплака, че много я боли главата. Повтаряше го през ден, два и повече. Предложих и помощ – да я запиша при специалист в София. Веднага прие, но с уговорката: “Вий там в София сте много далече, не може ли във Варна?”

Отиде в болница “Св. Марина” и там поставиха тежката диагноза. Няколко пъти се чухме,болките в
главата не и минавали от никакви лекарства.

Разбрах, че е молила свой познат да и съдейства, за да си купи от Турция медицинска марихуана – искала да опита, не се издържало на такива болки. Поклонението пред Тонка Петрова ще е от 12,30 ч в петък в ДНА-Шумен.

Дата: 24.08.2017 05:00
Източник: www.24chasa.bg
Автор: Гергана Николова

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре