Сега четете
Обезглавиха шведка заради репортаж

Обезглавиха шведка заради репортаж

Обезглавиха шведка заради репортажШведската журналистка, чието разчленено тяло бе намерено на брега край датската столица, вероятно е била убита заради нейно разследване, предаде в. „Копенхаген пост“.

Копенхагенската полиция съобщи вчера, че е идентифицирала трупа на 30-годишната Ким Вал по взетите ДНК проби. Освен това водещият следовател Йенс Мьолер съобщи, че пазителите на реда са открили кръв от журналистката в подводницата „Ю Си 3 Наутилус“, построена от датския изобретател Петер Мадсен. Мадсен бе арестуван по обвинение в непредумишлено убийство.

Потъване
17-метровата „Ю Си 3 Наутилус“ е най-голямата частна подводница, пусната на вода през 2008 г. Тя отплава от пристанището на Копенхаген на 10 август вечерта, като на борда й бяха Мадсен и Вал. На 11 август подводницата потъна южно от датския остров Амагер, а Мадсен беше спасен ден по-късно. Той отрече да е извършил каквото и да било престъпление. В извадената от морето подводница не беше намерен никой. Мадсен първоначално твърдеше, че е оставил журналистката жива и здрава в Копенхаген. По-късно той промени показанията си и заяви пред съда, че тя е загинала при злополука на борда. Сега мъжът казва, че я е „погребал“ в морето в залива Кьоге, южно от датската столица. Тялото без глава, ръце и крака бе намерено на 21 август от колоездач на южния бряг на о-в Амагер.

Увреждане
Както съобщи следователят Мьолер, към торса са били прикрепени метални части, за да не му позволят да изплава. Освен това по тялото имало и други следи от увреждания след смъртта. Изглеждало, че някой се е опитвал да изведе целия въздух и всякакви газове от трупа, за да гарантира, че той ще остане под водата.
Въпреки тези ужасяващи подробности, адвокатката на Мадсен – Бетина Халд Енгмарк, заяви, че те не променят с нищо ситуацията. Защитничката и нейният клиент оценявали позитивно факта, че има окончателно изясняване на въпроса за намирането на тялото на Ким Вал. Йенс Фалкенберг, който помогнал на изобретателя да построи подводницата, изтъкна пред в. „Метроекспрес“, че не било невъзможно да се случи злополука на борда на „Ю Си 3 Наутилус“. „Когато чух, че тя е починала, първата ми мисъл бе, че може да се е подхлъзнала по стълбата под първия люк“, заяви той.

Дрога

Вижте и

„Копенхаген пост1′ обаче подчерта, че има и друга теория за гибелта на Вал – че тя е била убита, тъй като е работела по статия, свързваща Мадсен със световна мрежа за наркотрафик. Анонимен източник писал до вестника миналата седмица, за да представи доказателства, че журналистката е писала по-рано за търговията с кокаин в Америка, при която за транспортиране на дрогата често се използват подводници. Освен това разчленените трупове са „запазена марка“ на южноамериканските наркобосове.
Наказание

Каквото и да се е случило, Мадсен ще остане в ареста до 5 септември. Ако уликите покажат, че е станала злополука, той няма да бъде наказан за това, макар че би могъл да получи 3-4 месеца затвор за разчленяването на тялото. Ако обаче полицията успее да докаже, че Мадсен е извършил убийство, наказанието би било поне 12 г. затвор, изтъкна „Копенхаген пост“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре