Новооткритата Бисерна пещера – природен феномен

Новооткритата Бисерна пещера – природен феномен

021811805Природен феномен, така я нарече нарече Ваньо Гьорев, член на Управителния съвет на Българското пещерно дружество.

“Всъщност тази пещера е изкуствена, това е така наречените минни проходки, които геолозите използват за откриването на минерални ресурси, които са ценни за индустрията”, обясни Гьорев и уточни, да не се бърка с пещера Бисерна, която е в Шуменското плато. Новооткритата се намира в Родопите.

“А ние я наричаме пещера, заради вторичните образувания. Има вторичните образувания и абсолютно всички белези на една пещера, т.е в нея има сталактити, има сталагмити и огромно количество пещерни бисери”, каза Гьорев.

Истинското откриване е преди 3 години от трима членове на Българско пещерно дружество, които първи влизат и откриват този природен феномен. „Защо е природен феномен? Защо всичките тези образования, вместо за стотици хиляди години, са образовани за около 60 години”, обясни Ваньо Гьорев.

Дълго време я пазят в тайна, всъщност там са влизали общо 9 души до този момент, за период от 3 години. „Много внимателно подхождаме към нея, защото това е изключително крехко място. Идеята е поне за обозримото бъдеще тя да бъде една истинска подземна лаборатория, в която учените да направят свои изследвания в частта за минералогията, за скоростта на нарастване на минералите, на пещерните бисери, на сталактити, сталагмити и въобще всякаква форми, които се срещат там – в тази минна проходка, наречена условно Бисерна пещера”, каза още Гьорев.

От своя страна Камен Бонев, който е председател на пещерното дружество, посочи, че българската пещерняшка общност от години се опитва да обърне вниманието на правителството и на парламента за създаването на Закон за опазването на пещерите в България. Той добави, че такива закони съществуват в много други държави.

„Това остава една от основните грижи на българските пещерняци във връзка с опазването на подземното царство на България и ние ще продължаваме да се борим в тази насока със стремежа един ден да достигнем действително до гласуването на един такъв закон и приемането му, и обнародването му”, каза Бонев.

По думите му трябва да има „някаква законова рамка, която да предпазва тези природни образования от вандализиране”.

До момента в България са изследвани, и голяма част картирани, около 6 200 пещери. „За нашия регион – Балканите, може би България е една от държавите с най-много изследвани пещери. Те съответно са картотекирани и има такъв архив, който пази знанието за тях”, каза още Боев.

Българското пещерно дружество е създадено през 2015 г. Към днешна дата в БПД членуват 125 пещерняци.

източник: БГНЕС

За автора

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори