Сега четете
С аплодисменти посрещнаха Румен Радев на Петрова нива

С аплодисменти посрещнаха Румен Радев на Петрова нива

rumen-radev-petrova-niva-432049-810x0

С овации и скандирания „Добре дошъл“ над 10000 посрещнаха президента Румен Радев на Петрова нива. Той пристигна със съпругата си Десислава. Първа към държавния глава се втурна баба Каунка от село Тънково, която го окичи с везана кърпа. „Вашият дядо е живял в Тънково и е бил съсед с моите роднини“, обясни гордо жената, цитирана от „Бургас Инфо“.

Президентът Румен Радев присъства на тържествената заря на Петрова нива. Съборът тази година чества 114 години от Илинденско Преображенското въстание и продължава, и днес /неделя/. Държавният глава бе посрещнат с аплодисменти от събралите се да почетат паметта на илинденци- преображенци.

„За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа в този свят ден… Този трагичен епизод от нашата история е урок за цената на свободата и нуждата тя ревностно да се отстоява. Затова сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним за хилядите изоставени домове и имоти и да продължим да отстояваме правата си. Само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето“, каза в словото си президентът.

„Тук, на историческата Петрова нива, по-силно от където и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка за справедливост. Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев, на всички, които преди тях положиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат заедно със своите братя българи от Македония“, подчерта Румен Радев.

Президентската двойка е сред официалните лица на възпоменатлния събор в историческата местност. Тя беше поосрещната от домакините на събитието – кметът на община Малко Търново Илиян Янчев и председателя на Тракийските дружества Красимир Премянов. На мероприятието в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание са и областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, депутати от ГЕРБ и БСП, много общественици, хиляди българи-патриоти.

Днес президентът ще присъства и на националното честване на 1100 години от битката при Ахелой.

Вижте и

 

Петрова нива е местност в землището на село Стоилово.През юни 1903 година там се провежда конгрес  на Одринския революционен окръг  на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и е изработен общ план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско- Преображенското въстание.

В края на 1950-те години е построен паметник, а в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена „Света Петка“. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи), посветен изцяло на освободителните борби на българите от Тракия и Македония и на Илинденско-Преображенското въстание. В паметника са зазидани костите на българския революционер и войвода Георти Кондолов .


																																			
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре