08c1c59591693139ee6d90e9f88011b1Тази есен в Бургас започва подготовката на едно от филмовите събития на годината – проектът “Петя на моята Петя”. Именно това ще е заглавието на първият игрален филм, посветен на слънчевото момиче на българската поезия – бургаската поетеса Петя Дубарова.

Идеята се появи спонтанно, това обясни в предаването “Преди всички” Валентина Ангелова – съсценарист на продукцията, която ще осъществи заедно съсъ своят преподавател от НАТФИЗ Нели Димитрова.

Спечелихме финансиране от Националния филмов център като предстои снимките да започнат догодина, така че премиерата ще се очаква през 2019-та година. Тогава се навършват и 40 години от самоубийството на поетесата, добави Ангелова.

Все още никой не е разказвал достатъчно за “Слънчевото момиче на българската поезия”, никой не е посветил игрален филм на него, а ние смятаме, че това е важно. Смятаме, че може би има нужда на младите хора сега да им бъде напомняно, или разказано, ако не знаят за нея, подчерта сценаристът.

Почерпили сме вдъхновение от разказа, защото смятаме, че много добре отразява вътрешните преживявания на този борбен, млад дух, който е живял в едно време, в което е било сложно да се изразява. Филмът не е биографичен, няма да разказва по обичайния начин за живота на Петя Дубарова, няма да бъде в епоха, но ще присъства по любопитен и доста важен за сюжета и за персонажите във филма начин, добави Ангелова за заглавието на филма, което е по едноименния разказ, описващ двете същности на едно момиче.