Screen-Shot-2017-08-01-at-10.07.45-AMСаудитска Арабия обяви тази седмица планове да превърне част от крайбрежието си на Червено море в полуавтономен луксозен курорт.

Около 50 острова и 180-километрова плажна ивица с мащабите на Белгия – над 30 000 кв. км, ще бъдат превърнати в дом на лъскави хотели и друга необходима инфраструктура, която ще съществува в съответствие със законите на международните стандарти в опит за привличане на туристи, съобщи в. “Индипендънт”.

Плановете са част от “Визия 2030” – дългосрочната пътна карта на Рияд за отхвърляне на огромната зависимост на местната икономика от петролния износ, печалбите от който спадат.

Около 18 млн. чужденци са посетили петролната монархия през 2016 г., но почти всички от тях са отишли на поклонение в свещения за мюсюлманите град Мека, вместо да прекарат времето си в други обекти в страната.

Въпреки че монархията е дом на много археологически атракции, страхотни плажове с условия за гмуркане, тя не е туристическа дестинация като египетските курорти на Червено море или град Петра в Йордания.

В момента кралството не предлага туристически визи, което затруднява посещенията още повече. Мнозинството от чужденците в кралството идват на поклонение в свещените Мека и Медина.

Консервативните социални правила, липсата на алкохол и ограниченията в облеклото в съчетание с изпепеляващата горещина на пустинята обикновено отблъскват чужденците. За новите туристически зони се очакват визови облекчения.

Но не е ясно, дали ще бъде позволено сервирането на алкохол. Кината и театрите също са забранени в Саудитска Арабия. Въпреки опитите за реформи Рияд все още е много критикуван за дискриминация срещу жените.

Не е ясно още дали западните жени (местните едва ли) ще могат да носят бански или други дрехи, които са в противоречие със стриктния дрескод, докато почиват в новите курорти.

Не е известно и дали ще могат да се разхождат без придружител от мъжки пол.

Експерти по туризъм вече предупредиха, че ако алкохолът и по-свободното облекло не бъдат разрешени, проектът е обречен на провал.

Но с облекчаването на процедурата по издаване на туристически визи властите се надяват на 1 млн. посетителите годишно в бъдещите комплекси – местни хора и чужденци.

Сред атракциите ще бъдат защитени коралови рифове, спящи вулкани и природен резерват, обитаван от редките арабски леопарди и соколи.

Посетителите ще могат и да пътуват до древните руини на Мадаин Салех, който е в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО. “Има време до началото на работите и този период ще бъде използван за проверка на обществената реакция на плановете”, коментира саудитският анализатор Сайед ал Уахаби.

“Чакаме социални промени идните две години, докато започне проектът. Нека хората да говорят за него, да го дискутират”, отбеляза той пред Блумбърг. А опасенията за нахлуване на западно влияние в саудитското общество вероятно ще бъдат успокоени с факта, че новите курорти ще бъдат създадени в отдалечени от големите градове райони.

източник: БЛИЦ