Сега четете
Чудотворните ползи от динените семки

Чудотворните ползи от динените семки

7adMsBoDWSgKmQZeGuBDСега, в сезона на дините, да поговорим за ползата от този вкусен плод, но в малко по-друг аспект.

Едно от най-ободряващите неща в летните жеги е студен резен свежа диня. Изключително полезна за хора от всякаква възраст, динята освен вкусовите си качества, притежава и лечебни свойства.

Неведнъж всеки от нас си е мислел, че в динята има един единствен минус и това са семките. При похапването на диня има два варианта – или да ги изяждате или да ги махате при всяко резенче от сочния плод. Дори да можете да се примирите с тях и да решите да ги похапвате, трябва да сте запознати с това какви свойства имат тези семки и полезни ли са за вашия организъм.

Нищо отровно няма в семките на динята – може спокойно да хапвате от тях. Те съдържат много белтъчини, както и мазнини и в различните култури се предлагат и приготвят по различен начин. Освен това са богати на цинк и витамин Е. В някои държави правят масло, което използват за приготвянето на различни видове ястия, в други пък динените семки се консумират подобно на слънчогледовите.

Различни специалисти по здравословно хранене, твърдят дори, че семките са най-ценната част от динята – в семките й се съдържат вещества, които освен за регулирането на храносмилането, помагат за понижаване на кръвното налягане. Можете спокойно да не ги отделяте и ако имате някакви бъбречни проблеми. Има вещества в динените семки, които също могат да ни предпазят от инфаркт.

Консумацията на семките на този плод не предизвиква никакъв дискомфорт в стомаха и не са вредни по никакъв начин за вас. А след похапване на охладена и сладка диня, всеки летен ден ни се струва не горещ, а просто приятен.

Най-добрият начин да извлечете полезните съставки от тези малко здравословни бомбички е да направите чай с тях. Трябват ви само 4 чаени лъжици пълни със семки и литър и половина вода. Варете ги в продължение на 15 минути, после прецедете течността в стъклен съд с капак. Дръжте в хладилника и пийте по 1-2 чаши на ден. Можете да добавете и домашен мед за вкус, което също ще подсили благотворните влияния на чая.

Другия метод е да смелите семките и ги добавете в смути или мляко.

Макар и не толкова атрактивни колкото свежата, сладка и сочна месеста част на плода, добре изпечените семки са здравословна и диетична храна, която не заслужава да бъде изхвърляна.

Сред най-полезните им свойства, е че са с висока конценрация на белтъци – една чаша изсушени и изпечени семена, около 120 г, съдържа 30 грама протеин, което представлява около 61% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП). Белтъците в тях са изградени от няколко различни аминокиселини, но с най-голяма концентрация е аргининът.

Макар човешкото тяло да е способно да синтезира достатъчно за нуждите си количество аргинин, има определени моменти, свързани с топлинно изтощение, дехидратация и прием на антибиотици, при които засиления прием на аргинин е благотворен. Аргининът благоприятсва и нормалното кръвно налягане, което е от полза за контрола и превенцията на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Триптофан, лизин и глутаминова киселина са сред останалите важни аминокиселини в семената.

Вижте и

Динените семена са богати и на витамини – предимно витамин В. Тази група витамини притежава редица ползи за здравето, но количестото, което могат да дадат семената, може да способства най-вече доброто храносмилане и адекватното извличане на енергия от погълнатите храни. От В-семейството, най-голяма концентрация има ниацинът – около 4 г за една чаша, което е 20% от ОДП. С по-ниски концентрации от същото семейство са налични фалиат, рибофлавин, витамин В6 и В5.

Минералното съдържание на семките също е завидно добро. Магнезият в една чаша печени семки е около 550 мг или 139% от ОДП, при това от източник, който поне през лятото и есента е достъпен и за предпочитане пред витаминовите и хранителни добавки с магнезий. Този минерал е важен за регулацията на кръвното налягане и метаболизма на въглехидратите, като влияе пряко и благотворно на кръвната захар. Освен магнезий, в семената се съдържат още фосфор, желязо, мед, манган и цинк.

Съдържанието на мазнини е изненадващо – за гореспоменатото количество са налични около 45-50 г мазнини, като едва 10-15 г от тях са наситени. Остатъкът е изграден предимно от моно- и полиненаситени мастни киселини, полезни за оптимални нива на холестерол, както и омега-6 мастни киселини, които помагат за понижаване на високото кръвно налягане.
Свързани статии..

Изпичането на семките е лесно: след като бъдат отделени от плодната тъкан, те се измиват обилно със студена вода и се оставят да изхънат. Важно е да са добре изсушени. След това се изсипват в тиган или тенджера и се пекат на силен огън около 5-7 минути, докаго не покафенеят. След това, върху тях се изсипва предварително приготвен разтвор: една чаена лъжица сол на четвърт чаша вода (обемът разтвор зависи от количеството семки). След прибавянето на разтвора е важно да се разбърква често, тъй като семките на дъното могат да загорят, придавайки лош аромат на останалите. Пекат се, до пълното изпаряване на разтвора, след което се оставят да изстинат, преди да са готови за сервиране.

Има различни начини за тяхното печене, както и други преработки. В Китай и някой страни на Африка, печените динени семки се радват на същата популярност като слънчогледовите у нас. От тях се добива и масло, използвано за готвене, както и брашно за печене.

С две думи – динените семки са едни от изключително благотворни подаръци на Майката природа!
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре