chushki_sas_sosОт днес започват Богородичните пости, установени в чест и прослава на Божията майка.

Постите продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение Богородично на 15 август. На Преображение Господне, 6 август, се разрешава риба. Богородичните пости са едни от четирите „големи“ поста: Велик пост, Петрови пости, Богородични пости и Коледни пости.

Трапезата е скромна, постна, а и иначе не е могло да бъде, тъй като августовските горещини карат всекиго да предпочете зеленчукова и плодова храна.

Църквата вярва, че няма никъде останки на Пресвета Богородица и че костите й не са в земята. Дори не нарича смъртта й „смърт“, а сън – Успение, защото тя първа измежду хората постигна обожание, като бе въздигната от Господа.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

На 1 август, когато се отбелязват седемте мъченици братя Макавеи, се гадае за времето — първият ден е за септември, вторият — за октомври и т.н. Какъвто се случи денят — слънчев, студен, дъждовен — такъв ще е нареченият на него месец.

На самия им ден зетьовете ходят на гости, за да почетат тъста си, да похапнат бабина пита, да пийнат дядово винце.