105228-46765-810x0Кой е той:Инж. Радослав Главчев се кандидатира за десети път за шеф на БНТ. Той е на 76 години, завършил е радиоинженерство, а след това и богословие. Преди време започна представянето на концепцията си пред Съвета за електронни медии с молитва. Работил е 25 години в БНТ и вече е готов с 20 страници нови идеи за развитието й. Инженерът богослов сподели част от тях в първото си интервю пред български вестник.
– Господин Главчев, за десети път участвате в конкурса за генерален директор на БНТ. Защо не се отказахте след 5-6 неуспешни опита например?

– Защото имам желание да бъда в телевизията. И с телевизионните хора. Защото се казвам Радослав и съм за радостта, а телевизията е радост за хората. Човек като се върне вкъщи, той си има своя съпруга, която е красива. Но пуска телевизора, където има говорителки, които също са красиви.
– Само до едната красота ли опира цялата работа?
– Има и други работи, но красотата е важна. Работил съм 25 години в БНТ, 14 години в Международния отдел, направих и главна дирекция “Религия”. Аз съм радиоинженер, но съм завършил и богословие. Явор Цаков беше генерален директор на БНТ и един ден, през 1990 г., ме срещна в телевизията и ме попита какво трябва да правим. Казах му, че според мен телевизията е религия. Изучавал съм Библията 15 години, Корана 7 години. Имаше главни дирекции за политика, икономика, младежка, културна редакция. Казах на Явор Цаков, че трябва да има и главна редакция “Религия”. И Явор каза: “Тогава ти ставаш главен редактор!”.
– Явно по това време лесно са се прескачали управленски нива в БНТ?
– При Явор Цаков беше точно така. Той е човекът, който прескочи едни заграждения в Малта по време на среща Горбачов – Рейгън, за да направи интервю с Горбачов! Впрочем Явор караше трабант, а аз – трабант комби. Така си допаднахме с него, по трабантска линия. Между другото, познавам много добре и Соломон Паси, който също има трабант. Но бях по-голям почитател на баща му Исак Паси, който няма трабант. Цяла година слушах неговите лекции по философия в Софийския университет.
– Кой шеф ви назначи за пръв път в БНТ?
– Леда Милева. Прие ме преди това, половин час ми отдели. Има приказка, че при Леда Милева телевизията е бели ледена, а при Иван Славков – славна. И да, при Батето времената на “Сан Стефано” 29 бяха славни! Той стана шеф на БНТ, защото неговият тъст Тодор Живков беше много опитен човек, виждал съм се отблизо и с него. Тъстът направи Комитет за телевизия и радио и си назначи Иван за директор на телевизията. Иван не подписваше никакви договори. Подписваше ги председателят на Комитета за телевизия и радио, този комитет беше с ранг на министерство. Един ден зам.-председателят на комитета по техническата част ме извика и направихме в БНТ самостоятелен отдел за връзка с международни организации, с техническите им отдели. Става въпрос за ООН, СИВ, 150 организации.
– Какви спомени за Иван Славков пазите?
– Беше направил телевизията от 3950 души. Ние сме си приятели с Иван Славков и си общуваме.
– Той умря, човекът, лека му пръст. Как си общувате?
– Не е умрял, починал е! Ние си общуваме с него мисловно и духовно и досега. Като гледа конкурсите за директор на БНТ, духът му казва някои неща…
Срещал съм се и с Людмила Живкова, и с Александър Фол. Кубрат Томов ми е приятел и състудент. И преди, и сега имаше свестни хора. Бяхме с Людмила на едно и също място часове преди тя да умре – в Саръгьол. Не я видях лично тогава, но овчари разказаха, че тя и Тодор Живков били там. После с хеликоптер отлетели за София. Видяхме хеликоптера. А тя после със самолет от София до Варна, където получила инфаркт в банята. Аз като запален турист ще ви кажа, че най-важното нещо е аклиматизацията и деаклиматизацията. Не можете да бъдете на 3000 метра и след туй на 9 метра само за няколко часа. Затова, предполагам, се е получил този инфаркт. Много пъти съм я виждал Людмила, докато беше жива. Хубава беше. Не е вярно, че през последните дни от живота си е била отчаяна, депресирана. Тя беше духовен човек.
– С кое от работата ви в БНТ се гордеете най-много?
– Докато работех в Международния отдел, имах специален, червен пропуск на БНТ и можех да влизам във всички министерства, в ЦК на БКП, навсякъде. Водил съм преговори между телевизията и вероизповеданията. Пет часа бях в Светия синод, разговарях и с патриарх Максим. След това с главното мюфтийското. Посрещнал съм и над 150 чужденци на летището, защото говоря седем езика. Карах една “Волга”, чаках ги на летището с табела БТ – Българска телевизия. Бяха ми казали: “Този чужденец трябва да остане доволен от България”, и ги развеждах навсякъде. Почвахме с опера, но като ги видя какви са, към курортите… А след това ме уволниха.
– Защо ви уволниха?
– Защото нямам хубави обувки.
– За такова нещо не уволняват. Кой ви уволни?
– Ами Асен Агов. Не ми харесваше мустаците, да речем. И тогава бях с мустаци, само брадата ми беше по-къса.
– И Асен Агов е бил с мустаци. Каква беше истинската причина?
– Вижте сега, аз не съм бил в Държавна сигурност – колко пъти досега са ме проверявали! Но съм работил с Държавна сигурност. Аз съм изучавал Маркс в 10 тома, Ленин в 25 тома и Сталин в 15 тома, но не съм бил член на БКП. Но пак ме уволниха.
– В концепцията си сега сте написали, че ако станете генерален директор, ще има по трима шефове на всяка позиция – “Зрял, Стар и Млад”. Какво означава това?
– Ще увелича персонала на телевизията тройно. Началниците на отдели ще са точно такива – зрял, възрастен и млад човек. Ще си остане същият бюджет, но на някои ще им давам повече пари, на някои по-малко.
– Един от конкурентите ви – Иван Гарелов, каза, че ще дава безплатна храна на журналистите в БНТ. А вие с какво ще ги ухажвате?
– Аз ще давам безплатен джоджен! Обмислям да правя Бобена партия и джодженът е много полезен. Освен това, ако помиришеш джоджен, ще имаш близнаци! Трябва да има повече деца в държавата!
– Ако станете генерален директор, бихте ли назначили някой от другите кандидатстващи в момента?
– О, да. Те са мъже, интелигентни. Но първо трябва да ги видя дали са хубави. С Гарелов се познаваме от 40 години. Кошлуков е много симпатичен млад човек. Съпругата на Коко Каменаров – говорителката Радина Червенова, е много чаровна. Коко е лекар. Аз ще правя и Медицинска партия, с него ще се разберем.
– Преди дни пребиха журналиста от БНТ Иво Никодимов. Как ще реагирате, ако вие сте шеф и бият журналистите ви?
– Ами не трябва да бият журналистите! По-добре да ги хранят. Аз бих обявил национален траур при такова събитие.
– Е, Иво си е жив, слава богу…
– Добре де, няма да е траур, но някакъв протест – примерно да не пият кафе цял ден. Ще сложа до всеки журналист бодигард. Все ще се намерят пари за заплати от някъде. Трябва да няма безработица в България, аз като стана генерален директор!
– В документите за пред СЕМ като адрес за кореспонденция сте написали Министерство на спорта. Там ли живеете?
– Не в министерството, в негови поделения. Имам мои приятели в министерството и давам техни координати, не искам да ме безпокоят вкъщи. Те са съгласни.
– Имате ли отношение към спорта?
– Аз съм против спорта и може би ще закрия Спортната редакция на БНТ. И Карл Маркс е бил против спорта. Ще преобразувам Спортната редакция във физкултурна. Няма да излъчвам Световното по футбол, а ще излъчвам как бабички и дядовци заедно със своите внучки и снахи ще катерят Витоша. И как снахите със свекървите ще играят шах.
– Какво друго бихте махнали от програмата на БНТ?
– Тези предавания за астрология?
– Ами то в БНТ няма такива.
– А, има, има! В “Здравето отблизо” има една симпатична водеща, която си кръстосва краката и ръцете, защото е много слаба. Тя непрекъснато говори, че имало хороскоп, че утре щяло да вали дъжд. А не искам астрология, искам астрономия!
– Значи тази водеща, ако вие станете шеф, направо да си търси работа ли?
– Е, можем да й намерим и друга работа. Да видим дали има свекърва. Ако няма, ще й намерим една свекърва и да ражда повече деца.
Искам още предаването “Бразди” да се излъчва в два делнични дни, по цял час. Всички хора трябва да станат земеделци. И в “Бразди” да се обяснява какво е джоджен, какво е чушки, домати. Това е много важно и красиво. Знам, че много хора ме мразят. Но концепцията ми е “Стига отстъпление, да подготвим настъпление”. Като взема БНТ, искам да възстановя България.

Снимка: Николай Минчев
Дата: 28.07.2017 13:47
Източник: www.bgdnes.bg /Бисерка БОРИСОВА