Помощникът на прессекретаря на Белия дом, Майкъл Шорт напусна поста си, съобщи Дарик.

Шорт подаде оставка малко след като стана известно за назначаването на новияпрессекретар на Белия дом – на мястото на Шон Спейсър бе назначена неговата заместничка Сара Сандърс.

Решаващата причина очевидно е казаното от новия директор на комуникациите наБелия дом Антъни Скарамучи, който обеща да се бори с изтичането на поверителнаинформация в медиите и да има лоялност от страна на администрацията към президента.

По-рано, по време на интервю, Скарамучи заяви, че възнамерява да уволни Шорт.

Ще има ли промяна в отношенията на Белия дом с журналистите – това се питаха миналата седчица  американските медии след изненадващата оставка на досегашния говорител Шон Спайсър и назначаването на нов директор по комуникациите.

Шон Спайсър, бивш говорител на Белия дом: “В интерес на отдела по комуникациите беше да няма твърде много готвачи в кухнята… Моето решение беше да дам на Антъни и Сара възможност да започнат на чисто.”Спайсър не даде повод за радост на противниците на Тръмп. Избегна да критикува наследника си или президента, както и да разкрива кой срещу кого е в Западното крило, каза само, че не съжалява за нищо през последните шест месеца.

Доналд Тръмп написа в Туитър: “Шон Спайсър е прекрасен човек, който понесе много обиди от медиите на фалшивите новини – но го чака блестящо бъдеще!”

Новият избраник на президента – Антъни Скарамучи – е пълна противоположност на Спайсър със своя чар, суета, ловкост в отговорите и лекота в поведението пред камерите. Пожеланието към предшественика му:

Антъни Скарамучи, директор по комуникациите на Белия дом: “Обичам го, желая му всичко добро. Надявам се да спечели купища пари.”За него постът в Белия дом е сбъдната мечта. Преди е спряган и за други постове в администрацията на Тръмп. Няколко пъти декларира любовта си към президента. На 53, финансист от Уолстрийт без никакъв опит в ПР сферата, но всъщност доста обигран в отношенията с медиите, където досега е бил чест коментатор и дори водещ.

журналист: Връщате ли камерите? Ще се ангажирате ли да провеждате редовни брифинги с тв камери?

Антъни Скарамучи, директор по комуникациите на Белия дом:“Ако тя осигури фризьор и гримьор, ще го обмисля. Но аз имам нужда от много грим, Джон. Не знам, може би.”

Дарявал е пари и на двете партии, последно – за кампанията на Тръмп. Стана известен като страстен защитник на президента в последните скандали, сега очакванията са със своя по-мек подход към журналистите да охлади страстите в залата за брифинги в Белия дом и да свали напрежението в отношенията между между президента и медиите.

© снимки:  Twitter/Whitehouse/ Facebook