thumb_20161031102413366Няколко журналисти от емблематичния турски вестник “Джумхуриет”, силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул – процес, който поражда тревоги за свободата на пресата в Турция, съобщи АФП.

За защитниците на правата на човека това дело е показателно за подронването на свободите след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., последван от масови чистки.

Общо 17 журналисти, ръководители и други настоящи и бивши сътрудници на създадения през 1924 г. в. “Джумхуриет” са обвинени в подпомагане на различни “въоръжени терористични организации” и са заплашени с до 43 години затвор.

Затвор за турски журналисти заради карикатури на пророка Мохамед
Но вестникът, който си е изградил солидна репутация, благодарение на редица гръмки новини, поставящи властта в неудобно положение, заявява, че това е политически процес и целта му е да бъде повалена една от последните независими медии в страната.

Някои от най-големите имена на турската журналистика ще се изправят пред съда – колумнистът Кадри Гюрсел, разследващият журналист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и главният редактор Мурат Сабунджу.

Ердоган обвини световни медии в конспирация срещу Турция
Сред обвиняемите е и Джан Дюндар – бивш главен редактор на “Джумхуриет”, който си навлече гнева на Ердоган, след като през 2014 г. публикува статия, описваща как Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, тъй като е в Германия.