Сега четете
Google се включва в борбата срещу комарите

Google се включва в борбата срещу комарите

Napravi-kapan-za-komariАмериканският интернет гигант Google ще се включи в борбата срещу комарите, които пренасят болести, отнемащи 1 милион човешки живота годишно, пише в. „Дейли експрес“.

Компанията ще поведе битка срещу кръвосмучещите убийци чрез изследователското си подразделение „Verily“. Проектът предвижда освобождаването на 20 милиона стерилни мъжки комара, създадени в лаборатории в Калифорния. Насекомите, заразени със специфична бактерия, могат да се използват в борбата срещу болести като зика, денга и чикунгуня, чиито причинители се предават на хората от комарите.

Генномодифицирани комари ще участват в борбата с маларията

Инициативата е част от проекта Debug – най-мащабното по рода си проучване в САЩ, чиято цел е пускането на комари, заразени с бактерията Волбахия – често срещан репродуктивен паразит. Специалистите обясняват, че идеята е заразените комари да се чифтосат с женски екземпляри в естествена среда. При този подход, който не е вреден за хората, яйцата на заразените женски насекоми не успяват да се излюпят. С течение на времето методът може да доведе до намаляване на общата популация на комарите.

Специалистите от изследователското подразделение на Google ще работят съвместно с частната биотехнологична компания „МоскитоМейт“ и Службата за контрол на комарите на окръг Фресно, Калифорния.

Пуснаха генномодифицирани комари на Каймановите острови

Вижте и

При автоматизираното масово отглеждане на комари учените от „Verily“ сортират насекомите по пол, преди да използват алгоритми за контрол на наземните устройства, чрез които те ще бъдат освободени и разпределени равномерно в две близки околности, всяка от които с площ от около 300 акра (1 акър – около 4 декара).
Какви тайни крият танцьорите

Планът предвижда да бъдат пускани по 1 милион комара всяка седмица в течение на 20-седмичен период.

Подобна, но не толкова мащабна програма е изпробвана през 2016 г. от „МоскитоМейт“ и Службата за контрол на комарите на окръг Фресно. Новият експеримент с участието на компания Google чрез подразделението ѝ „Verily“ включва 25 пъти повече комари, отколкото в предишното изпитание.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре