Из тефтерчето на Левски. Тук той си е записал Ботевата творба ”Не плачи, майко, не тъжи...”

Из тефтерчето на Левски. Тук той си е записал Ботевата творба ”Не плачи, майко, не тъжи…”

Националната библиотека “Св.св.Кирил и Методий” /НБКМ/ почита 180-годишнината от рождението на Васил Левски днес, съобщиха от институцията.

От 9.00 до 14.00 ч. вратите на библиотеката са отворени за свободен достъп до изложбеното пространство, където жителите и гостите на София могат да видят отблизо оригиналното Тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития.

Официалното откриване започва в 11.00 ч.

Редом с личния бележник на Левски, посетителите имат възможност да се запознаят с неговата дигитална версия и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст /КК “Труд”/.

Гостува акад.Антон Дончев, който представя книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски /Дяконът/. Черти из живота му” /издание на Фондация “Трейс за хората”/.

Всички посетители могат да разгледат изложбата “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи. Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека “Св.св.Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св.Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини са изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ.

След няколкомесечна обиколка в страната се завръща и пътуващата експозиция “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.