“Когато преди 180 години се ражда Апостола тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него“

Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава.

Това каза президентът Румен Радев след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Думите му са в отговор на песента на Слави Трифонов „Нема такава държава“. В нея се казва: „Не ми говорете за закон и конституция, / в тая държава всичко е проституция./ Пак ли ще живееш в лъжа?/ Нема такава държава./ Пак ли ще търпиш и до кога?/ Нема такава държава/“

„Тази години почитаме Апостола с много събития. Едно от най-похвалните е издигането на този паметник и то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на Отечеството.

Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава.

Когато преди 180 години се ражда Апостола тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него“, заяви президентът.

По думите му тези хора със своята саможертва връщат това Отечество на нас, а то оцелява до днес благодарение на своите бранители.

„Те са пазили спомена за Левски дълбоко в сърцата си. Всички те са се прекланяли пред паметника на лобното му място.

Мнозина от тях са крачили из тези алеи, на достолепната Военна академия. Затова днес позволете ми да благодаря на хората от инициативния комитет, на всички, които имат отношение към идеята и издигането на този паметник – общественици, артисти, военни, родолюбци“, коментира Радев.

„Нека този паметник е знак за бъдните поколения, че там където има българщина и родолюбие Левски продължава да живее.

Нека днес пред този прекрасен паметник почетем Апостола и духовните му чеда.

Нека не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости“, каза още държавният глава.

epicenter.bg