Ямболският „Безистен с интерактивен музей“

Ямболският „Безистен с интерактивен музей“

Ямболският „Безистен с интерактивен музей“ и Музеят на бойната слава са двата нови туристически обекта, с които градът влиза в списъка на 100-те най-популярни национални дестинации. Петвековната сграда на Безистена (бивш покрит пазар), от 2015 г. функционира вече като съвременен културно-информационен център с Интерактивен музей. Чрез модерни технологии и 3D–изображения посетителите могат да пътешестват из времето, запознавайки се с личности и събития, свързани с Ямбол и региона от различни епохи.

Ямболският „Безистен с интерактивен музей“

Ямболският „Безистен с интерактивен музей“

Всички видеоматериали са представени на пет езика – български, английски, немски, френски и руски. Самата сграда на ямболския Безистен е единствена по рода си в страната и представя автентичния облик на някогашния покрит пазар, построен в началото на ХVІ век. Постройката е оценявана като един от най-красивите безистени на Балканите и еталон за обществено строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Сградата е паметник на културата с национално значение, обявен за „народна старина“ още през 1940 г.

Музеят на бойната слава

Музеят на бойната слава

Другият ямболски музей, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта – Музеят на бойната слава само за няколко години от откриването си през 2013 г. се утвърди като една от най-интригуващите туристически атракции. Музеят привлича с нестандартни  експозиции, които под формата на 3D възстановки представят сцени от бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле.

В тях са включени уникални експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има запазени едва около 7 броя. В съкровищницата на ямболския музей е и катерното оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата Световна война. От този вид в България има запазени само две. Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие показва цялостното въоръжение на Българската армия в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни.

 

източник: Дарик