Сега четете
Мая Манолова: Законът е диктатор

Мая Манолова: Законът е диктатор

f3bf846f999204ed52d8f2439baef2c0„Законът е диктатор. Действащият закон осъществява диктат над гражданите. Не е нормално да нямаш достъп до книжата на съдебния изпълнител, не е нормално да бъдеш осъден, без да имаш възможност да се защитиш, не е нормално разноските по делото да са в пъти по-големи от основния дълг, коментира в БТВ „Тази сутрин“ омбудсманът Мая Манолова.

По думите ѝ практиката да се продават имоти на безценица за покриване на малки по размер дългове вече може да бъде атакувана в Страсбург като има осъдително решение срещу Словения и е въпрос на време и български граждани да искат обезщетение от държавата. Мая Манолова подчерта, че прокараните от нея законови промени срещу „вечните длъжници“ не целят хората да не връщат дълговете си. Според нея приетата на първо четене 10-годишна давност на необезпечени задължения трябва да се коригира, защото в момента засяга само отношенията между гражданите, но не и банки и монополисти.

По думите на националният омбудсман от ПФ, ДПС и ГЕРБ идват идеи след продажба на имота, с който даден дълг е обезпечен, той вече да се счита за необезпечен. Също така Манолова ще настоява за пресичане на практиката изпаднали в затруднение фирми да се препродават на малоимотни лица.

„Да те измами работодателят дали е ляв, или е десен проблем? Да ти продадат жилището на безценица дали е проблем на БСП или е на ГЕРБ“, запита още общественият защитник.

Вижте и

Манолова добави още, че е говорила с премиера Бойко Борисов и той е поел ангажимент тези промени да минат, защото „неведнъж сме били свидетели някои закони да минат на първо четене и после всичко да се забрави“.

„Частните съдебни изпълнители също имат шанс да се изчистят от лошите практики. С промените вече няма да можеш да бъдеш съден без да си уведомен. Сега това ставаше фиктивно. Много по-лесно е да съдиш човек, който не знае. Аз нямам претенции за авторство на промените. Нека новият закон да се казва закон на Кирилов, закон на Нинова, както преценят депутатите. Виждам, че в този парламент има воля промените да се случат, защото им е дошло времето“, допълни Мая Манолова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре