Image_6322726_128Мистериозни житни кръгове се появиха край село Равно поле, община Елин Пелин. Фотографи и оператори заснеха необичайната гледка и разпространиха кадрите в социалните мрежи. Кръговете са с идеална симетрия и погледнати отвисоко, изглеждат много красиво.

Градските легенди свързват житните кръгове със следи от летящи чинии. Най-често обаче са човешко дело, сътворено с помощта на селскостопанска техника.

В България житни кръгове се появяват за пръв път. По света са регистрирани множество такива случаи, които стават все по-чести от 70-те години на миналия век до днес.

Житните кръгове най-често са разположени сред обработваеми земи, но се появяват и покрай пътища, райони със средно до гъсто население и в близост до паметници на културното наследство като например Стоунхендж.

До днес има твърде малко научни изследвания за тях и появата на много от мистериозните кръгове остава необяснима и досега. Обикновено спекулациите по темата включват извънземни, но скептиците обикновено смятат, че житните кръгове са човешко дело.  Според някои, местни жители го използват за привличане на туристи.