Сега четете
Олтарът на Тинторето се връща във Венеция

Олтарът на Тинторето се връща във Венеция

tintoretoОлтарът на Якопо Тинторето, последният голям художник на италианския Ренесанс, който олтар беше част от колекцията на Дейвид Бауи, ще се върне във Венеция за Биеналето през 2019 година, предава Artprice.

В продължение на 30 години Дейвид Бауи притежаваше олтарът на Якопо Тинторето. Бауи обаче не е знаел, че произведението е създадено много по-рано, отколкото се предполагаше и че вероятно е дело на самият италиански художник, а не на неговото ателие.

Откритието е направено от Кралския институт за културно наследство в Брюксел, чийто технически анализ разкрива, че произведението е изрисувано изцяло от венецианския художник, а не от учениците му.

Олтарът бе даден за анализ във връзка с предстоящото му експониране във Венеция по вереме на Биеналето през 2019 година. Творбата ще бъде представена редом до произведения на фламандски стари майстори, чиято работа е била вдъхновена от Тинторето. Сред тях са Рубенс, Ван Дайк, Мартен де Вос и много други.

Бен Уейтс, министър на туризма в Белгия, описва изложбата като „уникална възможност да покаже на фламандските майстори на мястото, където всички останали – те са се вдъхновявали от италианските си колеги и от класическото наследство“.

Олтарът бе купен от неназован европейски колекционер за 155 000 паунда по време на продажбата на колекцията на Дейвид Бауи, организирана от аукционна къща Sotheby’s през месец ноември миналата година.

Вижте и

Покойният музикант е купил платното от лондонския дилър на изкуство Колнаги (Colnaghi) през 1987 г.

Източник: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре