misiazdrave.l.mЗа пета поредна година Националната пациентска организация бе партньор на изложението „Мисия Здраве” и се включи с различни инициативи. Бяха проведени безплатни прегледи за общо очно здраве и макулна дегенерация, както и консултации за превенция и контрол на очните заболявания. Съвместно със сдружение „Виом” организираха скринингови прегледи на щитовидна жлеза. Водещи специалисти ендокринолози разясниха, че изследването е необходимо особено за хора, които имат роднина с тиреоидно заболяване или са част от групите с повишен риск (планират да имате дете, бременни или наскоро родили, имат оплаквания и др.).

Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” проведе безплатни и анонимни скринингови акции за вирусен хепатит С и за ХИВ. Изследването става с капка кръв от пръста, а резултатите се получават след 5-10 минути. За извършването на теста няма ограничения за консумация на храна и напитки, а при положителен и/или съмнителен резултат изследваният се насочва към допълнителни по-задълбочени изследвания и консултации. Националната асоциация на децата и младите хора с диабет предложи измерване на кръвната захар и съвети от специалисти за балансиран начин на живот, диетичен режим на хранене и други здравни и социални въпроси, които вълнуват диабетиците.

Екип на Национална информационна кампания „Ваксинко” представи компетентното мнение на медицински специалисти относно ваксино-профилактиката и поясни кои са ваксините, включени в задължителния и препоръчителния имунизационен календар на България. За най-малките посетители екипът на Национална пациентска организация и „Ваксинко” организираха експерименти, наблюдение на бактерии под UV лампа, игри с награди.

Дата: 04.07.2017 09:02
Източник: сп. Здравен журнал – стр. 10