Жители на столичния квартал “Стрелбище” протестираха снощи срещу плановете да бъде вдигнат 43-етажен небостъргач в близост до кръстовището на булевардите „Петко Тодоров” и „България”. Според тях по време на строежа на небостъргача ще трябва да търпят няколко години шум, а и на определеното за сградата място имало подпочвени води, предаде БНТ.

От строителната фирма са обяснили пред телевизията, че имотът е купен през 2006 г. Тогавашният общ устройствен план предвиждал строеж на високи сгради. Мястото било определено за озеленяване, няколко години по-късно, когато в плана се променя предназначението му. От фирмата твърдят, че никой не ги е уведомил. Двама главни архитекти на София са отказали да разрешат строителството. Върховният административен съд обаче реши, че собственикът е ощетен и отмени отказа.

“Разрешението за строеж все още е доста далече. В момента е фазата на подробния устройствен план. Проблемът е чисто нормативно, че този подробен устройствен план не отговаря на редица изисквания – не е изработен върху кадастрална карта, през имота преминава инженерна инфраструктура, както не са спазени изискванията за съгласуване с дирекция ,,Зелени системи”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Протестиращите събират подписка и се заканиха, че ако не бъдат чути ще протестират отново след 10 дни.