Сега четете
Раздадоха наградите на Българската филмова академия

Раздадоха наградите на Българската филмова академия

Наградите на българската филмова академия бяха връчени снощи, 26 юни, на церемония в театър „Българска армия“.

14162.w625

“Най-много отличия отидоха при филма на Иван Павлов – „Спомен за страха“. Филмът, който се съсредоточава в социалистическото ни минало, има общо 7 отличия”

За пълнометражен филм, за режисура – Иван Павлов, за сценарий – Красимир Крумов – Грец, за операторско майсторство – Светла Ганева, за музика – на Божидар Петков, за сценография – на Анастас Янакиев, за монтаж – на Мария Ханджиева. Филмът спечели и наградата на критиката на фестивала „Златна роза“, Варна 2016 г.
В него участват: Ивайло Христов, Ованес Торосян, Милко Йовчев, Благой Бойчев, Йорданка Стефанова, Стефан Мавродиев, Васил Банов, Атанас Атанасов, Стефка Янорова, Кръстьо Лафазанов, Валентин Танев, Александър Дойнов, Александра Василева, Иван Савов, Малин Кръстев.

Наградата за дебютен филм за годината взе „Христо“ на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов. Продукцията печели и наградите за мъжка роля – за главна на Димитър Николов и за поддържаща – на Димитър Крумов.

Най-добри актриса главна роля – Маргита Гошева в „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, и за поддържаща роля – Пламена Гетова – в „Летовници“ на Ивайло Пенчев. „Летовници“ печели и отличието за костюми – на Боряна Семерджиева.

Вижте и

Най-добрият късометражен игрален филм е „Дрехи“ на Веселин Бойдев, документален филм на годината е „От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина, анимационен – „Пътуваща страна“ на Весела Данчева и Иван Богданов.

Наградата за филмова теория и критика получават публикуваните от Българската национална филмотека мемоари на Васил Гендов „Трънливият път на българския филм“ и на Жана Гендова – „Това, което се премълчава в историята на българския филм“.

“Режисьорът Людмил Стайков е удостоен с наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия – 2017”
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре