White_House_briefing_shown_by_CNN_artist_Bill_Hennessy_2017_37049След като говорителят на Белия дом обяви, че телевизионни камери и фотоапарати няма да бъдат допускани на някои негови брифинги, американската телевизия Си Ен Ен изпрати художник да предава оттам, предаде от Вашингтон АФП.

В прочутата зала за пресконференции на Белия дом се появи художникът Бил Хенеси, отразяващ за медията обикновено съдебни заседания.

Досега всекидневните брифинги на президентските говорители – при управлението и на републиканци, и на демократи – бяха предавани на живо по телевизията.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър (на рисунката) обаче заяви: “Мисля, че е добре да имаме дискусия за политиките по същество. И според мен не бива единствена грижа да е фактът, че това се предава по телевизията. Често сме били на разположение на телевизията и ще бъдем и занапред”, добави той.

Асоциацията на кореспондентите, акредитирани към Белия дом, изрази възраженията си към тази забрана:

“Ние смятаме, че американците трябва да имат възможност да гледат и слушат как висшите американски ръководители отговарят на въпросите на независимите медии, според принципите на Първата поправка в конституцията, гарантираща свободата на словото”.

В два свои туита американският президент се самоопредели като „много активен”, обясни, че сътрудниците му не успявали да дават точна информация „от подиума”, защото „се случват един куп неща”, и допусна, че ще е по-добре да се прекратят преките изявления и да се дават само писмени становища за медиите
Дата: 12.05.2017