Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по…
Хора, които ядат пържени картофи два или повече пъти седмично, са 2 пъти по-застрашени от ранна смърт, сочи ново проучване. Такъв риск от ранна смърт не се свързва с консумацията на картофи, които не са пържени, подчертават учените.
„Консумацията на пържени картофи расте по целия свят“, заявява д-р Никола Веронез, водещ учен и автор на проучването. През 2014 г. всеки американец е консумирал средно по 50 кг картофи, 35 кг от които са били обработени. По-голямата част от тях са именно пържени картофи. Експертите установили, че реципиентите, консумиращи пържени картофи 2-3 пъти седмично, били 2 пъти по-застрашени от ранна смърт в сравнение с онези, които не ядяли пържени картофи изобщо, съобщава Си Ен Ен.
Полът не играел роля в резултатите, но учените установили, че по-голям афинитет към пържените картофи имали мъжете и младите хора. „Смятаме, че олиото за пържене, богато на транс мазнини, е основен фактор при ранната смъртност“, заявява Веронез, допълвайки, че тези мазнини увеличават лошия холестерол, водещ до сърдечносъдови проблеми.
Каква е вашата реакция?
Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по национална сигурност и политология, магистър по политически мениджмънт и публични политики, както и по масови комуникации от Нов български университет. Той е автор на множество публикации и интервюта в областите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации, както и по теми, свързани с националната и личната сигурност, хибридните войни и съвременните заплахи. Член е на: Съюза на българските журналисти, Асоциацията на полицейските началници, Националния съюз „Безопасност и охрана“, Националната асоциация „Сигурност“