Днес последният бъгарски цар и бивш министър председател Симеон Сакскобургготски навършва 80 години.
Той е роден на 16 юни 1937 г. в София. Син е на Цар Борис ІІІ и Царица Иоанна. Цялото семейство ще се събере днес сутринта на благодарствен молебен в катедралния храм “Св. Ал. Невски”, който ще бъде отслужен лично от патриарх Неофит. Само децата на Кирил – Мафалда, Олимпия и Тасило, ще дойдат чак към обяд, защото тогава е полетът им от Лондон, пише 24chasa.

В този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия Цар. По случай радостното събитие Царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица.
Няколко седмици по-късно престолонаследникът е кръстен с вода, донесена специално от река Йордан. Пренася я български военен пилот.

На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на Цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му Княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум цар Симеон II, сестра му княгиня Мария Луиза и царица Иоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Неслучайно избират Египет – там, също в изгнание, живее бащата на Царица Иоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет Цар Симеон е записан в прочутия “Виктория Колидж”.

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото българско царско семейство. В Мадрид Цар Симеон ІІ завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958 – 1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия “Вали фордж” в САЩ. Там става известен под името “Кадет Рилски”. Завършва с чин “младши лейтенант”.В парка на двореца “Врана” вече е издигната специална шатра за приема на царя в петък вечерта. Там се проведе турнир по фухтовка. СНИМКА: Параскева Георгиева
През 1962 г. Симеон Сакскобургготски сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца – четирима сина и една дъщеря. През 1996 г. Цар Симеон ІІ се завръща в България след почти 50-годишно изгнание. През всичките тези години той не спира да се вълнува от живота в Родината и от всичко, което е свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници.
Поддържа широки международни контакти в икономическите кръгове, осъществява разнообразна дейност, която налага чести пътувания в различни части на света.

Освен родния си български език, Цар Симеон II говори отлично английски, френски, немски, италиански и испански, ползва арабски и португалски.

През 1998 г. Конституционният съд взема решение да върне имотите на Семейството му.
На 6 април 2001 г. Н.В. Цар Симеон ІІ декларира своето желание да се установи в България и да работи активно за възраждането на страната, като приложи целия натрупан опит през годините на изгнание и използва всичките си създадени контакти.

В историческо обръщение към българския народ той оповести намерението си да създаде национално движение с неговото име за нов морал в политиката и за почтеност във всичко. Като лидер на това движение, след поредица проблеми при регистрацията му в съда, НДСВ се яви на парламентарните избори на 17 юни 2001 г.

След категоричната победа на НДСВ на 24 юли 2001 г. Симеон Сакскобургготски положи клетва като министър-председател на Република България. В продължение на 4 години той управлява страната в коалиция с ДПС. Това бе първото правителство след демократичните промени, което завърши мандата си с повишаващо се обществено доверие. По време на управлението на НДСВ България постигна стратегически национални цели – членството в НАТО и подписване на Договора за присъединяване към ЕС.

След парламентарните избори през 2005 г. Симеон участва в Съвета на тристранната коалиция – БСП, НДСВ и ДПС, която състави кабинет.

С Указ на Президента на Републиката от 15 юни 2007 г. той бе удостоен с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина” първа степен за изключителни заслуги към Родината.

Симеон Сакскобургготски има още над 30 отличия, между които най-високата степен на испанския орден Карл ІІІ, френския Велик офицер на почетния легион, белгийският Велик Кръст на Леополд ІІІ, ислямския Велик Кръст на независимостта на Йордания, гръцкия Велик кръст на Спасителя, Великия кръст на Божи гроб от Йерусалимския патриарх, Великия Кръст на Малтийския орден, Великия орден на Златното руно, Великия кръст на честта и благочестието, както и най-висшите степени на редица европейски династически ордени.В сряда във “Врана” се проведе турнир по фехтовка, а Симеон II награди участниците с купа на негово име.За 80-годишния юбилей на царя в София днес ще се съберат кралски особи от цял свят. Това ще е първият рожден ден, който царят ще празнува в България официално. Поканени са близо 400 гости.

С частния си самолет пристигна главата на фамилията Сакс-Кобург-Гота принц Андреас, херцог на Саксония. Той е внук на Чарлз Едуард – последният управляващ херцог на Кобург, и е първи братовчед на шведския крал Густав ХVI. Симеон е роднина на повечето кралски фамилии в Европа, но присъствието у нас на действащи монарси е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А царят прави частно парти. Затова избрал само членове на кралски фамилии, родени в неговата година – 1937 г. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите.

Така за рождения ден на Симеон в София ще се съберат принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна гора, който е архитект, както и младият принц Лека от Албания със съпругата си принцеса Елия.

Сред важните гости ще е Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V. Австрийската ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Както и принц Тусун от Египет, съученик на царя в прочутия “Виктория Колидж” в Александрия. Ще пристигне и Карим Ага хан – един от най-богатите хора в света, духовен водач на 20 млн. мюсюлмани исмаилити. Той е много близък на крал Хуан Карлос и със Симеон II са били в една приятелска компания.