f29f1056303562fb48ebfdb50d56d3aae2c96ae8561c669dac55f3b70ff54507Мюнхен, градът на Бе Ем Ве (BMW), обмисля да забрани дизеловите автомобили с “шокиращи” емисии азотен диоксид, обяви Дитер Райтер, кметът на столицата на Бавария, цитиран от “Ройтерс”.

Скандалът с манипулираните данни за отделяния въглероден диоксид от дизеловите автомобили на “Фолксваген” (Volkswagen) постави под въпрос технологията на двигатели и даде тласък на усилията на автомобилопроизводителите да покрият още по-строгите изисквания за намаляване на емисиите азотен диоксид.

„Колкото и да ми се иска да избегнем такива забрани, мисля, че е просто немислимо да продължим без тях в бъдеще, каза мюнхенският кмет пред вестник “”Зюддойче цайтунг”.

На въпрос за най-новите данни за емисиите азотен диоксид в Мюнхен той отговори: “Резултатите са шокиращи, никой не очакваше това.”

Щутгарт, домът на “Мерцедес-Бенц” (Mercedes-Benz) и “Порше” (Porsche), се подготвя да се освободи от някои автомобили от догодина.

Между 133 000 и 170 000 автомобила може да бъдат засегнати в Мюнхен в зависимост от това колко строга ще бъде забраната, посочва изданието. Колите, които отговаря на най-новите изисквания за отделени вредни газове – Евро 6 (Euro 6), ще бъдат изключени от забраната.

Около половината от автомобилите, продадени в Германия, бяха на дизел, преди да избухне “Дизелгейт”, макар че оттогава пазарът на дизеловите автомобили се е свил.

Заради силното търсене на дизелови автомобили на местния пазар заради горивната ефективност на технологията трите най-големи германски автомобилопроизводителя по традиция инвестират много в дизелови заводи и разработки.

Перспективата за забрана на дизеловите автомобили се възприема като засягаща предимно пазара на използвани коли.

Говорител на BMW заяви, че по-добрият подход за по-чист въздух е да се стимулира притежаването на електромобили, а не да се забраняват дизеловите. Федералното правителство в Берлин също е против това отделните провинции и градове да налагат забрани на колите с дизелови двигатели. “Това е погрешен политически подход”, каза в сряда говорител на транспортното министерство.

 

източник: dnevnik.bg