?????????????????????????????????????????????????????????

23 митничари са задържани при операцията на ДАНС и МВР на ГКПП “Кулата”. Около 3 часа през нощта движението е било възстановено, но и в момента опашките от превозни средства са големи.

Спецоперацията на ДАНС и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, която затвори границата с Гърция в района на ГКПП “Кулата“ в двете посоки, е започнала снощи около 19 часа. Операцията се провежда на територията на Благоевград, Кюстендил, София, Кулата, Сандански и Петрич. Става въпрос за корупционна схема в Агенция “Митници“, при която са получавани малки суми пари.

При обиските, продължили цялата нощ, са иззети общо 63 000 лева.

Митничарите, заподозрени за корупция на ГКПП “Кулата”, са били под наблюдение от миналия август. “Касае се за организирана престъпна група”, поясни пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По нейни думи в схемата участват митнически инспектори от граничния пункт. Сред задържаните има и представители на търговски дружества, които са били принуждавани да плащат подкупи на инспекторите, за да минават през граничния пункт.

Срещу задържаните още не са повдигнати обвинения, като се очаква това да се случи в края на днешния ден, уточни Арнаудова. Продължава претърсването на жилища.

Досъдебното производство се води от специализираната прокуратура.

Към момента не е ясно колко от задържаните ще бъдат обвинени за корупция и подкуп и колко ще останат в ролята на свидетели. От МВР обясниха пред “Хоризонт“, че заради акцията на граничния пункт и в момента остават големи опашки от превозни средства. Такива има и на влизане, и на излизане от страната.

Правят се обиски в Сандански, Петрич, Кюстендил и Благоевград.

От ГД “Гранична полиция” съветват пътуващите за Гърция да ползват съседния граничен пункт “Илинден”, както и останалите гранични пунктове на българо-гръцката граница – “Маказа”, “Златоград”, “Ивайловград” и “Капитан Петко войвода”.