Сега четете
Създадена е най-голямата симулация на Вселената

Създадена е най-голямата симулация на Вселената

thelargestviУчените от университета в Цюрих създадоха с помощта на суперкомпютър най-голямата засега симулация на раждането и развитието на Вселената. Това ще помогне при изучаване разпределението на тъмната материя и формирането на големите космически структури.

Виртуалната Вселена включва 25 милиарда галактики, формирани от 2 трилиона цифрови единици, включващи елементи на тъмното вещество. В симулацията, собствената гравитация на съвкупностите от частици породи ореоли, които според последните космологични представи, участват във формирането на галактиките и са централните възли, привличащи обикновената материя.

За създаването на симулацията е използван суперкомпютърът Piz Daint на швейцарския изчислителен център. За генерирането на виртуалната Вселена са били необходими 80 часа. В основата на компютърния модел е кодът PKDGRAV3, специално предназначен за точното описание динамиката на тъмната материя и зависещите от нея мащабни структури на Вселената, включващи клъстъри и галактични нишки.

Симулацията ще бъде използвана за оптимизиране работата на спътника Euclid, който е включен в новата мисия на европейската космическа агенция (ЕКА) основните задачи на мисията са разбиране геометрията на тъмната материя. Учените ще изучават изкривяванията на светлината, възникващи от гравитационното въздействие на тъмната материя.

Вижте и

 

източник: kaldata.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре