Около 2100 работни места ще бъдат закрити, след като американската телекомуникационна компания Върайзън (Verizon) обедини Яху (Yahoo) и АОЛ (AOL), предаде Асошиейтед прес.

Късно вчера (8 юни) акционерите на Яху дадоха съгласието си основната част от интернет бизнеса да бъде продадена на Върайзън за 4,48 милиарда долара. Това включва системата за търсене, електронната поща и новините, които са най-привлекателните активи за инвеститорите, посочва ТАСС, като цитира “Бизнес инсайдър”. Предвижда се сделката да приключи на 13 юни.

АОЛ и Яху ще съкратят 15 процента (или 2100 позиции) от персонала си, наброяващ 14 000 души в момента, съобщи за АП информиран източник.
По предварителни данни АОЛ и Яху ще бъдат обединени в нова компания, наречена Оут (Oath – клетва). Двете марки ще бъдат запазени.

Върайзън разчита на комбинацията от предимствата на Яху и АОЛ, за да продава повече дигитална реклама, макар че двете компании, които бяха пионери в областта на интернета, имаха доста трудности. Целта е новата група да може да се конкурира с Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook).

Източник:БТА