Сега четете
Момчил Неков: България да съди ЕК за американските визи

Момчил Неков: България да съди ЕК за американските визи

momchil-nekov-5-760x0„Европейската комисия нарушава собственото си законодателство. България трябва да я съди за американските визи“.

За това призова пред Дир.бг евродепутатът Момчил Неков от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той уточни, че САЩ упорито отказват да премахнат визовия режим за България, Хърватия, Румъния, Кипър и Полша. „Това е дискриминация срещу близо 70 милиона граждани на ЕС!“, допълни Неков.

-Г-н Неков, заговорихте за реципрочност за визите за САЩ – на какво основание?

-През 2013 година беше приет европейски регламент, който ясно посочва, че ако в срок от 24 месеца трети страни, чиито граждани пътуват безвизово в ЕС, не премахнат визите за всички граждани на държавите членки на ЕС, то ЕК трябва да предложи временно изваждане на тези страни от списъка за безвизово пътуване в ЕС. В случая този двегодишен срок изтече на 12 април 2016 г.

Веднага след изтичането му, на 13 април 2016, година Бруней, която беше една от тези три държави, премахна визовия режим за Хърватия, с което паднаха визовите изисквания за всички граждани на ЕС, които искат да посетят страната. Всички знаем какво стана с Канада, след като гласувахме СЕТА – до края на тази година трябва да бъдат премахнати всички визи за граждани на ЕС. Тук говорим за България и за Румъния, от които Канада изисква визи.

Остава най-сериозната държава – САЩ, която не премахна визовия режим през този период от 24 месеца. В тази ситуация Европейската комисия има регламент и трябва да приеме делегиран акт, с който да наложи реципрочни визи за граждани на САЩ, тъй като за 70 милиона граждани на ЕС – гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, се изискват визи за САЩ. Т.е. няма визова реципрочност.

Във връзка с това Съдът на ЕС много ясно потвърждава през 2015 година, че ЕК е длъжна да спази регламента и да въведе реципрочни визи за определен период – за 12 месеца, за всички граждани на САЩ, ако те не махнат визовия режим за всички граждани на ЕС.

-Какъв е начинът да бъде разрешен този проблем? 

-Има няколко начина, по които Европейската комисия може да бъде принудена да изпълни регламента. ЕК може да бъде съдена от Европейския парламент. Другият вариант е да бъде съдена от държава-членка, която е засегната.

Г-жа Мария Габриел, която е работила активно в тази насока и е била докладчик за постигане на безвизов режим за ЕС с редица трети страни, в първото си интервю като номинирана за еврокомисар каза, че ще защитава българските интереси. Нека го докаже!

За да защити нашите интереси, българското правителство трябва да съди Европейската комисия в Съда на Европейския съюз заради неизпълнение на този регламент. В тази връзка, в Европейския парламент приехме резолюция, с която приканихме ЕК да пристъпи към изпълнението на този делегиран акт да наложи визи за граждани на САЩ.

След като изтече този период през месец май, ЕК препотвърди, че няма намерение да налага визи за граждани на САЩ. Това е скандално, защото тя не иска да изпълни собственото си законодателство!

Вижте и

ЕК ни следи чрез мониторинга за сътрудничество и проверка и ни налага препоръки за съдебната система, за корупцията, за стандарта на живот и т.н., а в случая какъв пример дава?! Още повече, че тук говорим за европейската солидарност!

Трябва реално да застанем единно, като блок, да се наложат визи за САЩ, при условие, че те не искат да премахнат визовия режим за всички граждани на ЕС.

В случая защо вие не поставите проблема в Европейския парламент отделно от г-жа Габриел? 

Дебатът е поставен. Дори през 2016 година аз пуснах писменна декларация в Европейския парламент, която бе подкрепена от 70 депутати – както от засегнатите държави Румъния, България, Полша, Кипър и Хърватия, така и от депутати от Германия, Франция и Швеция.

Аз съм използвал възможностите си в тази връзка. Имаше и резолюция от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, която прикани Европейската комисия да изпълни това законодателство в рамките на два месеца. В тази връзка аз исках среща и с г-н Таяни председателя на ЕП, която предстои.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре